U Eparhiji Šumadijskoj nalazi se bogata kolekcija uskršnjih jaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2023, 13:47

U Eparhiji Šumadijskoj nalazi se bogata kolekcija uskršnjih jaja

U Eparhiji Šumadijskoj u Kragujevcu nalazi se bogata kolekcija sa više od 250 uskršnjih jaja. Kolekcija je nastala pre više od 40 godina i sadrži uskršnja jaja različitih veličina i oslikanih motiva, koja su pristizala sa svih kontinenata sveta.

Retka i vrlo neobična kolekcija koja sadrži i više od 250 vaskršnjih jaja nalazi se u Eparhiji Šumadijskoj u Kragujevcu. Pojedina su stara i više od 40 godina, a kolekcija sadrži jaja različite veličine od prepeličjeg do >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nojevog.

"Potonji episkop Šumadijski gospodin Sava Vuković kao episkop zapadno američki i kanadski je nekako u privatnoj kolekciji započeo skupljanje tih jaja koja su bila dar njegovih prijatelja, parohijana i vernika iz javno kulturnog života. Po dolasku na tron episkopa šumadijskog je sve svoje poklone u vidu vaskršnjih jaja doneo ovde u Eparhiju Šumadijsku i čuvao u ovoj prostoriji kao neku vrstu svoje privatne kolekcije", rekao je Dragiša Bogičević- sveštenik Eparhije Šumadijske.

Jaja su oslikana vešto pa se može reći da predstavljaju prava mala umetnička dela dok sama kolekcija sadrži vaskršnja jaja koja su pristizala iz različitih krajeva sveta.

"Na osnovu motiva koje vidimo na uskršnjim jajima možemo da zaključimo odakle su ona dolazila, najviše tih poklona imamo iz Amerike, Los Anđelasa, Bostona, Čikaga isto tako i Kanade, ali imamo i jaja novijih datuma koja su nam stizala iz Moskve, onda Vitlejema, Nazareta, neka iz Argentine, neka iz Centralno Afričke Republike. Pogotovu ta starija jaja su rađena tim tehnikama ručnog oslikavanja, to je većinom bila tehnika oslikavanja voskom i to su zaista posebni i jako precizni motivi, uglavnom su oslikavani hramovi iz crkvenih opština koja su poklanjala ta jaja ili su to bile ikone", objasnio je Dragiša.

Episkop Šumadijski Jovan nastavio je tradiciju prikupljanja vaskršnjih jaja pa se ova bogata kolekcija svake godine uvećava i svojom sadržinom predstavlja pravi raritet u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja,   Uskrs,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.