Trajna izložba Faberžeovih jaja u Dubrovniku

Izvor: Politika, 15.Jul.2010, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trajna izložba Faberžeovih jaja u Dubrovniku

SPLIT - Plan ruskog milijardera i kolekcionara Aleksandra Ivanova da otvori stalnu izložbu posvećenu delima ruskog carskog draguljara Petera Karla Faberžea, zaintrigirao je dubrovačku kulturnu javnost.

Još se pamti fascinantna izložba „Faberže u Dubrovniku – Blago carske Rusije” na kojoj je 2007. predstavljena zbirka od 500 umetničkih dela, među kojima su najcjenjenija uskršnja jaja iz Faberžeove draguljarnice, s kraja 19. i početka 20. veka.

U dubrovačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gradskoj upravi nisu imali nikakvu službenu informaciju o planovima ruskog bogataša, dok je u kabinetu gradonačelnika, rečeno da bi ruski ljubitelj umetnosti Faberžeovu dubrovačku kolekciju hteo da smesti u neku od zgrada unutar istorijske jezgre grada, piše „Slobodna Dalmacija”. Ivanov je vlasnik dela od ukupno 42 carska jaja s potpisom slavnog draguljara, koliko ih se trenutno čuva u svetu kao podsetnik na narudžbine poslednjih članova carske dinastije Romanov. Ruski magnat je gradonačelniku rekao kako uz Baden-Baden, gde osim Faberžeovog muzeja ima nameru da otvori i postavku starih automobila i Tifani kolekciju, upravo Dubrovnik vidi kao idealno mesto za zbirku.

Zanimljivo je prvi „otkrio” Dubrovnik za taj posao još jedan Rus - kolekcionar i poslovni čovjek Viktor Vekselberg. On je pre tri godine u Kneževom dvoru predstavio deo zbirke Faberžeovih umetnina iz svog vlasništva.

Vrednost zbirke je oko 180 miliona dolara, dopremljena je iz Londona i imala je ogromno obezbeđenje.

Tanjug

objavljeno: 15/07/2010
Pogledaj vesti o: Uskrs

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.