Saveti za lepše farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2021, 23:07

Saveti za lepše farbanje i ukrašavanje uskršnjih jaja

Veliki petak se obeležava u tišini i duhu tradicije farbanja jaja, koja na našim prostorima datira još iz 16. veka. Jaje simbolizuje novi život i rađanje. Tradicionalno, uskršnja jaja su crvene boje, a moderna hrišćanska kultura danas ukrašavanje jaja tretira kao pravo umetničko delo.

Naša ekipa je posetila jednu porodicu u vojvođanskom mestu Žabalj, kako bi došla do saveta za što lepše farbanje i ukrašavanje jaja.

Pravu malu kreativnu radionicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << farbanja i ukrašavanja vaskršnjih jaja zatekli smo u vojvođanskoj ravnici u ušuškanom Žablju u domu Dragane Milanović, u kojem je od svih praznika Veliki petak, najomiljeniji, posebno ove godine kada je porodica postala bogatija za još jednog člana- Miljana.

Tradicionalno farbanje bojom i lukovinom, deo je koji se u Draganinm domu podrazumeva, međutim osim tih tehnika ona koristi i druge kao što je izduvavanja žumanca i belanca i iscrtavanje flomasterima i krep papira za koji kaže da je izuzetno zahvalan i jednostavan način.

Za koju god tehniku da se odlučite najvažnije je da na umu imate da su Vaskršnji praznici oni u kojima se porodica okuplja kako bi prenošenjem tradicije na mlađe negovali i čuvali tradiciju i duh pravoslavnih Hrišćana.


Pogledaj vesti o: Farbanje jaja,   Uskrs

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.