Izvor: BKTV News, 06.Apr.2018, 14:25 (ažurirano 02.Apr.2020.)
SVETSKI PRVAK u tucanju jajima OTKRIVA KAKO da vaše uskršnje jaje bude NAJJAČE! (FOTO)
Tajna je otkrivena!
U Mokrinu, malo mestu kraj Kikinde, već 28 godinu zaredom, održava se svetsko takmičenje u tucanju jajima, a prošlogodišnji pobednik za BKTVNews otkiva kako da vaše uskršnje jaje bude najjače.
Poljoprivrednik Sava Terzić (65) iz Mokrina, takmiči se od prvog dana Tucijade, a u svoj dom prošle godine doneo je treći pehar i, naravno, treću titulu svetskog prvaka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
"Od malena smo mi u kraju organizovali naša mala nadmetanja u tucanju jajima, međutim kako je krenula ova prava Tucijada, ja ne propuštam nijedno takmičenje. Naravno, Tucijada se godinama menjala, nabolje. Pre se to održavalo na ulici i samo se gledalo ko će koga da prevari. Međutim, sada imamo stručnu komisiju, propisana pravila, to je takmičenje gde nema laži, nema prevare, učestvuje iz godine u godinu sve više ljudi iz svih krajeva Srbije i sveta, sve više ljudi dolazi da navija", kaže za BKTVNews ovaj Mokrinčanin.
FOTO: PrintScreen/YT
Sava Terzić odneo je titulu svetskog prvaka 1997, 1998. i 2017. godine, a kako naglašava, planira i ove godine da odmeri snagu.
FOTO: PrintScreen/YT
"Nekad sam osvajao i druga i treća mesta, a nekad nisam ušao ni u top 10, ali upornost se u nekom trenutku isplati", dodaje Sava.
Ali, kako zna da je jaje koje je izabrao ONO PRAVO!
FOTO: PrintScreen/YT
"Pripreme za Tucijadu traju, verovali ili ne, mesecima. Obilaze se okolna mesta, raspituje se ko ima najbolja jaja, isprobava se na hiljade jaja, a isto tako na hiljade i donese kući. Nekad sam ja to radio, ali pošto sam u godinama, sad umesto mene to radi moj sin, rodbina, prijatelji. Ona jaja koja oni odaberu i donesu kući, ja onda isprobavam i odlučujem koje je ono pravo. Ali, kako znam. Verujte mi, nije to neka magija. Jednostavno uzmem jaje, kucnem prednjim zubima i ono koje ima najoštriji zvuk, to je dobro. Ali, svakako je potrebna i sreća, kao u svakom sportu", objašnjava Terzić.
Ovaj Mokrinčanin dodaje da se to odabrano jaje onda sklanja u što hladniju prostoriju i čeka se Veliki petak da se skuva i ofarba.
"Ne postoji specijalna metoda kuvanja. Moja supruga kuva jaja kao i svaka druga domaćica. Iskreno, ja sam moje odradio, odabrao sam ono najbolje, a dalje je sve u njenim rukama. Kuva ga na blagoj vatri sat, sat i po, a onda ga ofarba u braon boju, tačnije u lukovinu. Nema tu nekog trika u načinu kuvanja i boji koja se koristi, jednostavno treba biti strpljiv i pronaći ono najtvrđe, koje je tako rođen", ističe Sava i dodaje da će ove godine njegova supruga ofarbati oko 200 jaja jer, kako kaže, treba svima dati, ipak je Vaskrs.
FOTO: PrintScreen/YT
Svoj takmičarski duh i tradiciju donošenja pehara u dom Terzić, Sava je preneo i na svog sina, koji je danas jedan od glavnih članova komisije na Tucijadi, ali i na dvogodišnjeg unuka koji, kako kaže, još ne zna ni da priča, a već se takmiči.
Sava ističe da je ponosan što je trostruki svetski prvak i dodaje da se dugo nakon takmičenja priča o pobednicima Tucijade, a za sam kraj ima i mali savet:
FOTO: PrintScreen/YT
"Treba biti uporan, kao i u svakom sportu, i pažljivo birati jaje. Ako izgubiš nemoj plakati, već nastavi dalje, bori se, biće sreće... U ovom sportu treba imati sreće", zaključuje ovaj Mokrinčanin.
Vaskršnje svečanosti održavaju se svake godine u Mokrinu na Veliki petak, Veliku subotu i Vaskrs. U toku ova tri dana za Mokrinčane i njene posetioce, organizovan je bogat prateći program.
Sam centralni događaj, tačnije takmičenje 28. svetskog prvenstva, održaće se u nedelju 8. aprila u 10 i 30 časova.
Neka najbolji pobedi!
Pogledaj vesti o: Uskrs