Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2017, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako su nastala Faberžeova jaja

Ruski car Aleksandar III naručio je 1885. od čuvenog zlatara Karla Faberžea specijalno uskršnje jaje koje je želio da pokloni svojoj ženi Mariji Fjodorovnoj.

Prelijepi primjerak od zlata ukrašen draguljima toliko se svidio ruskoj carici, da je poklanjanje ovih skupocenih jaja postala tradicija.

Nakon smrti Aleksandra III njegov nasljednik Nikola II je svake godine nastavio da naručuje po dva jajeta od plemenitih metala, a jedno poklanjao majci i drugo supruzi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Aleksandri. Nekoliko je napravljeno i za druge bogate porodice poptu Rotšilda.

Faberžeova jaja i danas se smatraju remek-djelima juvelirskog zanata, a ima ih pedesetak.

Istorijski značaj, ali i skupocjenost materijala od kojih su izražena učinili su ih izuzetno vrijedim. Više od četvrtine - tačnije, deset komada, nalazi se u Muzeju u Kremlju.

Drugu najveću kolekciju – od devet jaja – kupio je ruski milijarder Viktor Vekselberg za po cijeni od 100 miliona američkih dolara 2004. godine. Ostatak se nalazi u privatnim kolekcijama.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja,   Uskrs

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.