Žena pronašla donora sperme na Fejsbuku, sada je majka petoro dece: Ništa ne bih menjala

Izvor: B92, 22.Apr.2023, 08:02

Žena pronašla donora sperme na Fejsbuku, sada je majka petoro dece: "Ništa ne bih menjala"

Žena je progovorila o tome kako je postala majka petoro dece uz pomoć donatora sperme koju je pronašla na Fejsbuku.

Bruk Vitinton je od malih nogu želela da bude majka mnogo dece koja će njenu kuću ispuniti radošću, smehom i ljubavlju. Sada, sa 28 godina, ona živi svoj život iz snova sa velikom porodicom koju je oduvek želela. Iako Bruk nije mogla biti srećnija zbog toga gde je danas, njeno putovanje do tamo nije bilo tako lako kao što je nekada zamišljala. Njena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deca, osmogodišnji Edvard, šestogodišnji Gilbert, četvorogodišnja Odet i četvoromesečna Mejbl začeta su tokom veze, koja je sada okončana. Ali njena jednogodišnja ćerka Nora rođena je uz pomoć donatora sperme koju je Bruk pronašla na Fejsbuku, prenosi Njujork post.

Ova Australijanka je sada odlučila da podeli svoju priču kako bi pomogla drugim samohranim majkama koje odluče da prošire svoju porodicu da se osećaju manje usamljeno na svom roditeljskom putu.

"Još kada sam imala oko osam godina znala sam da želim veliku porodicu“, rekla je Bruk, "uvek sam želela najmanje petoro dece. Naravno, mislio sam da ću se udati pre nego što počnem da imam decu. Nije išlo tako, ali osećam da se sve dogodilo baš onako kako je trebalo.'

Nakon što je rodila treće dete, Odet, više nije želela da izlazi i upoznaje muškarce:

"Bila sam tako srećna i zadovoljna sama, ali sam ipak želela još dece. Tada sam odlučio da ću pronaći donora sperme." Bruk je razmišljala o odlasku u banku sperme, ali je imala averziju prema procesu. Rekla je da joj se ne dopada sterilna priroda okruženja i da bi više volela da ga upozna lično. Tada je odlučila da na društvenim mrežama potraži australijskog donatora sperme.

"Čula sam za Fejsbuk grupu pod nazivom Donacija sperme Australija nakon što sam dobila svoje prvo dete. Ali tada to uopšte nisam razmatrao. Nakon što sam rodila Odet, setila sam se informacija koje sam čula pre toliko godina. Zvučalo je savršeno za moju situaciju. Svidelo mi se što ste mogli da saznate više o donatorima, i da ih zapravo upoznate i znate kakve su njihove ličnosti. Celo iskustvo je mnogo ličnije od klinike za donacije", objašnjava ona.

Bruk je napisala objavu u kojoj je objasnila svoju situaciju i kontaktiralo ju je nekoliko potencijalnih donatora. Nakon što je odlučila koga želi da izabere, napravili su plan da se lično sretnu, a ona je mogla da mu postavi mnoga pitanja. Takođe je dobila važne informacije o njegovoj porodičnoj istoriji i zdravstvenom stanju, kako bi osigurala da su i ona i njeno dete bezbedni i zdravi.

"Upoznali smo se i rekao sam donatoru da ne želim nikakve dogovore o zajedničkom roditeljstvu. Tražio sam da vidim njegove nedavne preglede seksualnog zdravlja i mogao sam da vidim genetske testove koje je uradio. Takođe mi je bilo veoma važno da je moj donator imao ograničen broj porodica koje je donirao. Ovaj donator je imao Facebook Messenger grupu sa drugim porodicama kojima je pomogao, tako da možemo da pratimo decu i da se s vremena na vreme sastanemo“, objašnjava Bruk.

Kada je došlo vreme za primopredaju sperme, Bruk je rezervisala hotelsku sobu i pustila donatora da uđe prvi kako bi on mogao da ostavi donaciju. Tada je Bruk ušla u prostoriju i upotrebila uređaj za injekciju da se veštački oplodi.

"Odabrala sam veštačku oplodnju jer sam bila previše nervozna zbog prirodne oplodnje sa donorom. Pobrinula sam se da izaberem donora sa kojim mi je bilo lako da razgovaram. To je učinilo celo iskustvo mnogo lakšim i na taj način nije bilo neprijatnosti. Ostala sam da ležim oko 15 minuta nakon oplodnje semena. Jedna stvar za koju verujem da je važna je da se seme ubaci u špric veoma polako, kao i da ga pažljivo ubacite kako biste bili sigurni da deo sperme nije oštećen tokom procesa“, dodaje ona.

Bruk je bila oduševljena kada je saznala da je trudna i rodila je svoju prelepu ćerku Noru u maju 2021. Ova majka kaže da iako ova odluka možda nije za svakoga, u njenoj situaciji je funkcionisala savršeno. Bruk je dodala da, iako ponekad dobija kritike na internetu zbog toga što je odlučila da bude samohrana majka, ne bi radila drugačije. "Dobila sam mnogo nepristojnih komentara na društvenim mrežama jer sam odlučila da sama imam petoro dece“, rekla je ona. Tvrdi i da joj najviše pričaju da je rodila petoro dece da bi dobila pomoć države. "Ali radim sjajan posao, tako da se osećam kao da doprinosim zajednici, zarađujem svoj novac i takođe učim svoju decu da je rad veoma važan“, dodaje ona.

Iako je Brukino iskustvo bilo pozitivno, stručnjaci upozoravaju da to možda nije slučaj kod svake žene koja krene ovim putem. Specijalista za plodnost i vanredni profesor dr Aleks Poljakov sa Univerziteta u Melburnu istakao je potencijalne rizike korišćenja donora sperme dobijenog onlajn, a ne sa klinike. "Postoje dugoročne i kratkoročne opasnosti za žene i njihovu buduću decu koje moramo uzeti u obzir. Muškarci koji doniraju van odgovarajućih kanala obično ne podležu odgovarajućim procedurama provere. Nisu uradili temeljne procene niti su testirani na različita genetska stanja i različite vrste zaraznih bolesti. Postoje rizici da se tokom procesa dogode razne negativne stvari“, rekao je dr Poljakov.

On je takođe upozorio na potencijalne pravne posledice koje bi mogle nastati: "Nešto što sam video da se dešava mnogo puta je da donator želi roditeljska prava i starateljstvo. To može biti legalno minsko polje kada ove stvari nisu pravilno dokumentovane. Postoji i problem kada žene ne znaju kome su ti ljudi ranije donirali. U klinici ili banci sperme vodimo evidenciju i postoje stroga ograničenja u broju porodica kojima jedan muškarac može da donira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.