Zauzet vojni aerodrom, ima poginulih i ranjenih

Izvor: Politika, 15.Apr.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zauzet vojni aerodrom, ima poginulih i ranjenih

KIJEV – Trupe ukrajinske armije zauzele su vojni aerodrom koji se nalazi između gradova Kramatorsk i Slavjansk na istoku zemlje, odakle je vojska zatim krenula na zauzimanje ovih gradova, a prema nezvaničnim izveštajima bilo je poginulih i ranjenih.

Prema izvorima na koje se pozivaju „Rusija danas” i agencija „Ria Novosti” u borbama sa vojskom poginula su četvorica pripadnika „narodne milicije”, dok su dvojica ranjena, a sukob je započeo iznenada usred razgovora koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je vođen između sukobljenih strana.

Aktivisti „narodne milicije” saopštili su da su spremni da brane ulaze u Kramatorsk koji nadleću ukrajinski vojni avioni i helikopteri.

Ukrajinska vojska blokirala je prilaze Slavjansku i prema informacijama sa lica mesta priprema se da zauzme grad.

Ranije danas, AFP je javio da je kolona oklopnih vozila ukrajinskih specijalnih snaga uočena na putu koji vodi ka gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, gde su proruski demonstranti zauzeli vladine zgrade.

U koloni se nalazilo 10 tenkova, 10 oklopnih transportnih vozila i sedam autobusa sa pripadnicima specijalnih ukrajinskih jedinica.

Novinar AFP-a je rekao da se kolona nalazi na oko 40 kilometara severno od Slavjanska. Privremeni ukrajinski lideri ranije danas su najavili početak „antiterorističke operacije” u separatističkom regionu.

Radio Glas Rusije javio je jutros da iz različitih oblasti istočne Ukrajine prošle noći su stizale poruke o kretanju vojne tehnike.

Tenkovi i drugo različito samohodno oružje primećeno je na prilazima Slavjansku, nekoliko oklopnih vozila je viđeno u okolini Kramatorska, a u jednoj vojnoj koloni stručnjaci su primetili raketne sisteme „Grad”.

Informacije o koncentraciji vojske na istoku zemlje pojavile su se poslednjih dana.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Ukrajine Mihail Kovalj u ponedeljak je rekao da su oružane snage Ukrajine spremne za specijalne operacije na istoku zemlje, naveo je Glas Rusije.

----------------------------------------------

Pretučen predsednički kandidat Carev u Ukrajini

KIJEV, NJUJORK – Ukrajinski poslanik Oleg Carev, koji je i predsednički kandidat na izborima 25. maja, brutalno je pretučen u Kijevu, samo što je izašao iz televizijskog studija kanala ITCV, javila je agencija Itar tas s.

Njega je napala naoružana agresivna rulja koja je blokirala zgradu televizije, navedeno je na sajtu Careva.

Carev je posle incidenta novinarima izjavio da neće povući kandidaturu na predsedničkim izborima ni pod kakvim okolnostima, čak ni pod fizičkim pretnjama.

Ukrajinski mediji prenose da su drugog kandidata na izborima Mihaila Dobkina, koji je takođe učestvovao u emisiji ITCV, ispred televizije napadači posuli zelenom bojom i brašnom.

Na opasnost nacionalističke retorike i ugrožavanje ljudskih prava u Ukrajini upozorile su i Ujedinjene nacije.

Taj problem ima poseban značaj sada kada se Ukrajina približava predsedničkim izborima, planiranim za 25. maj, naveo je u izveštaju o poštovanju ljudskih prava u Ukrajini pomoćnik generalnog sekretara UN za ljudska prava Ivan Šimonović, preneo je Itar tas s.

Širenje ideja etničke, rasne i verske mržnje nekih političkih snaga i pojedinaca, koji samo služi kao podsticaj na diskriminaciju i animozitet, kao i nacionalističke retorike može imati veoma jak uticaj na situaciju u zemlji, navedeno je u Šimonovićevom izveštaju.

U izveštaju se pozivaju vlasti u Kijevu da zaustave podele u zemlji, obezbeđujući ravnopravno angažovanje svih građana, uključujući i pripadnike nacionalnih manjina, u političke procese.

UN poziva ukrajinsku vladu da usvoji zakonodavne akte o etničkim manjinama, posebno o njihovim jezičkim pravima, uz široko konsultovanje svih zainteresovanih strana kao i uz korišćenje odgovarajućih međunarodnih i regionalnih standarda o poštovanju ljudskih prava.

----------------------------------------------

Nacionalisti upali u sedišta KP u više gradova u Ukrajini

KIJEV – Nacionalisti ukrajinske grupe Desni sektor upali su u sedište Komunističke partije u severoistočnom gradu Sumi i pretukli su sekretara regionalnog komiteta Valerija Sirjačenka.

Ranije su pripadnici Desnog sektora provalili u sedište KP u zapadnom gradu Rovno, preneo je ruski televizijski kanal Raša tudej.

Neidentifikovane osobe zapalile su zgradu lokalne administracije u selu Andreevka, u predgrađu istočnog ukrajinskog grada Slavjanska, rekao je za RIA Novosti predstavnik gradskog veća Slavjanska.

Proruski aktivisti nastavili su da kontrolišu gradsko veće i policijsko sedište u Gorlovki.

Ispred sedišta policije aktivisti su podigli barikade napravljene od automobilskih guma, a ruske zastave i zastave Narodne Republike Donjeck se vijore na zgradi.

----------------------------------------------

Medvedev: Ukrajina u predvorju građanskog rata

MOSKVA – Krv je ponovo prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj „Fejsbuk” stranici, dodajući da je to za žaljenje.

Uzrok ukrajinske tragedije jeste taj što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale da održe red i zakon u onim delovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje administrativnih zgrada, dodao je on, a preneo Itar -Tas s.

Medvedev smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni.

Akcija je izazvala protivakciju. Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestuje u regionima i to je lančana reakcija, napisao je Medvedev.

On smatra da ukrajinski narod treba da se angažuje u stvaranju države na osnovu jednakosti naroda i njihovih jezika. Siromašan narod je postao talac osrednjih političara koje nije izabrao i neodgovornih radikala koji su zamenili policiju i vojsku. Haos je ispunio vakum vlasti, napisao je Medvedev.

On smatra da samo narod može da stvori modernu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih poseta direktora CIA, napisao je Medvedev.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je ubeđen da je Brenan odobrio korišćenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolivanje krvi u zemlji, preneo je Itar-Tas s.

Bela kuća je potvrdila juče da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

„Nije uobičajeno da komentarišemo putovanja direktora CIA, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i na pogrešne tvrdnje Rusa usmerene ka toj agenciji, možemo da potvrdimo da je njen direktor bio u Kijevu u okviru putovanja po Evropi”, rekao je novinarima portparol Bele kuće Džej Karni, a preneo Rojters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u nedelju rekao da Moskva želi od Vašingtona objašnjenje za izveštaje u ruskim medijima da je direktor CIA Džon Brenan hitno posetio Kijev tokom vikenda.

----------------------------------------------

Turčinov: Brutalni planovi Moskve za Ukrajinu

KIJEV – Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Oleksandar Turčinov je danas optužio Rusiju da gaji „brutalne planove” za destabilizaciju jugoistoka Ukrajine time što, kako je naveo, pruža podršku „separatističkim militantima”.

„Rusija je gajila i nastavlja da gaji brutalne planove”, istakao je Turčinov na zasedanju ukrajinskog parlamenta, a prenela agencija AFP.

„Oni žele da zapale vatru ne samo u Donječkoj oblasti, nego i na čitavom jugu i istoku Ukrajine, od Harkova do Odese”, naveo je v.d. ukrajinskog predsednika.

Na ukrajinskim teritorijama gde se govori ruski, pre svega u regionima Donjecka, Luganska i Harkova, proruski demonstranti su poslednjih dana zauzeli zgrade lokalnih administracija u ukupno desetak gradova. Oni takođe zahtevaju referendum o federalizaciji Ukrajine.

----------------------------------------------

Lavrov osudio Kijev zbog slanja snaga na istok Ukrajine

PEKING – Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas tokom posete Pekingu izjavio da Rusija strogo osuđuje i zahteva od Kijeva da prestane da šalje takozvane bezbednosne snage na istok Ukrajine, budući da se to protivi odredbama međunarodnog prava.

Lavrov je takođe istakao da je upotreba sile na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva i da su toj zemlji potrebne ustavne reforme, prenela je agencija Itar-Tas.

„Uvereni smo da je upotreba sile u cilju rešenja problema na jugoistoku Ukrajine neprihvatljiva, kao i da ustavne reforme moraju da predstavljaju osnov rešenja krize”, rekao je ruski šef diplomatije posle sastanka sa kineskim kolegom Vang Jiem u Pekingu.

----------------------------------------------

Ukrajina smanjila isporuku vode Krimu 12 puta

KIJEV – Ukrajina je smanjila isporuke vode Krimu čak 12 puta u odnosu na dosadašnje uobičajeno vodosnabdevanje, izvestio je predsednik Krima Sergej Aksjonov predsednika Rusije Vladimira Putina.

Prema pisanju Glasa Rusije, Krim sada od Ukrajine dobiva tek 5,5 kubnih metara vode u sekundi, dok norma iznosi oko 70 kubnih metara u sekundi.

Zbog zavisnosti vodosnabdevanja Krima od Ukrajine vlada u Simferopolju razmatra nekoliko alternativnih rešenja, navodi ruski sajt.

Među mogućim rešenjima pominju se izgradnja vodovoda preko Kerčenskog moreuza za isporuku vode iz Krasnodarskog kraja, kao i moguće bušenje dubokih bunara na teritoriji Krima.

Agencije

objavljeno: 15.04.2013.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Dobrovoljci sa Majdana pripravni za „borbu“

Izvor: Danas, 15.Apr.2014

U Kijevu su juče napadnuta dvojica političara naklonjena Rusiji, dok je prvi bataljon ukrajinske Nacionalne garde poslat na „front“ u istočnom delu Ukrajine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.