Zakerberg: 2016. radiću na veštačkoj inteligenciji

Izvor: VOA, 04.Jan.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakerberg: 2016. radiću na veštačkoj inteligenciji

Osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg kaže da mu je nogovodišnja odluka da napravi kompjuterizovanog robota koji će mu pomoći da vodi domaćinstvo.

"Moj lični izazov za 2016. je da izgradim jednostavnog robota sa veštačkom inteligencijom da mi vodi kuću i pomaže mi u poslu", napisao je Zakerberg na svojoj Fejsbuk stranici. "Nešto kao Džarvis u filmu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << "Iron Man".

Zakerberg navodi da će početi tako što će iskoristiti tehnologiju koja već postoji na raspolaganju.

"Onda ću početi da ga učim da razume moj glas kako bi kontrolisao sve u našoj kući - muziku, svetla, temperaturu i tako dalje", napisao je Zakerberg. "Naučiću ga da otvara vrata mojim prijateljima kada prepozna njihova lica dok zvone na vratima."

Takodje je rekao da će koristiti veštačku inteligenciju za brigu o svojoj novorodjenoj devojčici, Maks

Neki od vodećih tehnologa kao što su Stiven Hoking i Ilon Mask izrazili su strah od platformi veštačke inteligencije, navodeći da bi roboti mogli da se okrenu protiv ljudi.

Zakerberg je odgovorio na te strahove.

"Mislim da možemo da sagradimo veštačku inteligenciju koja će saradjivati sa nama i pomagati nam. Neki ljudi nas plaše kako je to velika opasnost ali meni to deluje nategnuto i malo moguće, mnogo manje verovatno od katastrofa koje bi izazvale rasprostranjene zaraze, nasilje, itd...".

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.