Vi odlučujete o tome šta ko vidi na Facebooku

Izvor: Mondo, 22.Dec.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vi odlučujete o tome šta ko vidi na Facebooku

Većina korisnika i ne zna koliko detaljno može da podesi pristup pregledu svog profila drugim korisnicima, zato je Facebok pojasnio neke stvari.

Društvena mreža je ponovo redizajnirala korisnički interfejs, odnosno gornju traku sa opcijama, u kojoj se sada dugme za podešavanje Privatnosti nalazi odmah do dugmeta za ostala Podešavanja profila. Do sada je Privatnost bila integrisana unutar Podešavanja, ali je zbog sve brojnijih i glasnijih zahteva korisnika ta opcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sada izvučena u poseban odeljak.

Ova novina čini pristup podešavanjima Privatnosti bržim i lakšim. Kada kliknete na to novo dugme otvoriće vam se mini-meni u kojem ćete moći da podesite tri stvari:

- Ko može da vidi moje buduće objave?

- Ko može da me kontaktira? i

- Kako da sprečim nekoga da me uznemirava?

Prva opcija, dakle ko će videti vaše buduće postove brzo vam omogućava da odredite da li vaše objave mogu da vide samo vaši prijatelji, bliski prijatelji, samo vi, svi ili to ne može da vidi niko, sem ako drugačije ne odredite u svakom pojedinačnom postu. Pre nego što podesite ovu opciju treba da pročešljate svoju “kolekciju” prijatelja i odredite ko su vam prijatelji, ko od prijatelja su samo poznanici, ko su vam bliski prijatelji, kolege ili svakom kontaktu dodelite neki od drugih statusa. Na osnovu ovakve podele moći ćete mnogo preciznije i lakše da odredite tačno one prijatelje koji će vaše postove moći da vide.

Druga opcija, ko može da vas kontaktira, odnosi se na to ko može da vam napiše poruku putem Fejsa, kao i na to ko može da vam pošalje zahtev za prijateljstvo. Za poruke možete odrediti samo neke prijatelje koji vas tako mogu kontaktirati, dok ostali neće moći da vam pošalju poruku. Što se zahteva za prijateljstvo tiče, mogu vam ga poslati svi korisnici Fejsa ili samo prijatelji vaših prijatelja.

Treća opcija tj. kako da sprečite svaki tip uznemiravanja, odnosi se na odabir prijatelja koji više neće moći da vas kontaktiraju na bilo koji način. Kada ubacite ime prijatelja u Block listu, taj "prijatelj" više neće moći da vam piše, da lajkuje ili komentariše vaše postove ili da vas kontaktira na bilo koji drugi način.

Posebno korisna opcija za sve koji žele da imaju potpunu kontrolu nad svim ikada objavljenim postovima jeste Review all your posts and things you're tagged in koja će vam omogućiti da prođete kroz svaki do sada objavljeni Facebook post i odredite mu ko može da ga vidi. Ova opcija uključuje sve – slike, video snimke, postove, komentar, deljenja sa drugih mreža i sve ono što se inače može objaviti na Fejsu. Nalazi se u dodatnim podešavanjima Privatnosti, kojima ćete pristupiti klikomn na najdonji link See more Settings u novom mini-meniju.

Da biste bili sigurni da ste sakrili sve privatne pdatke od radoznalih očiju, proverite i sledeće:

- podesite vidljivost vašeg mejla, telefona i drugih privatnih podataka i

- onemogućite mogućnost pretrage vašeg profila preko internet pretraživača.

Sve ovo podesićete u samo par klikova u novom meniju, koji se nalazi odmah pored Podešavanja u gornjem, desnom uglu. Više vremena oduzeće vam razvrstavanje prijatelja u kategorije, koje smo pomenuli ranije, ali nakon toga imaćete priliku da tačno znate ko gleda vaše postove i ko to ne može da učini.

Na kraju ne zaboravite da ste isključivo vi kreator svoje Privatnosti i da Facebook ne može da vas zaštiti ukoliko to ne činite vi sami. Nije baš Fejs toliko kriv za sve, koliko se u poslednjih par ndelja priča. I korisnici treba da brinu o nekim stvarima, takođe.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.