Verovali su mi - glupi kreteni!

Izvor: B92, 23.Mar.2018, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Verovali su mi - glupi kreteni!"

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg poslednjih dana se nalazi u centru pažnje svetske javnosti zbog afere sa nedozvoljenim korišćenjem podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže od kompanije Kembridž analitika.

Zakerberg je, u međuvremenu, priznao da je kompanija "napravila grešku" u vezi sa navodnom zloupotrebom korisničkih podataka, izjavivši da je on "taj koji snosi odgovornost za ono što se dešava na platformi njegove kompanije". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ovo, međutim, nije prvi slučaj da se "šefu" jedne od najvećih društvenih mreža na globalnom internetu ovakvo nešto događa.

Zakerberg je još pre osam godina, u razgovoru za magazin Njujorker (New Yorker), 2010. godine, potvrdio da je Facebook "ismevao" rane korisnike zbog toga što su imali poverenja kada je ostavljanje ličnih podataka na toj društvenoj mreži u pitanju.

"Verovali su mi - glupi kreteni", napisao je Zakerberg u poruci poslatoj Mesindžerom, koju je te godine prvi objavio Business Insider (tada Silicon Alley Insider).

To je kasnije i sam Zakerberg, u pomenutom razgovoru za Njujorker, potvrdio.

"Mislim da sam odrastao i naučio dosta od objavljivanja tih poruka", rekao je osnivač Facebooka u svoju odbranu.

U daljem pokušaju da se odbrani od svog nesmotrenog komentara, Zakerberg je kao argument koristio tvrdnju da su se društvene norme u 21. veku promenile u korist opšte transparentnosti.

Međutim, stručnjaci za privatnost na internetu na to su još tada odgovrili da je u pitanju takva vrsta promene "koja je mnogo privlačnija privilegovanim zlatnim momcima iz Silikonske doline, poput Marka Zakerberga, nego za milione korsinika Facebooka".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.