Izvor: Luftika.rs, 16.Feb.2021, 16:21

Vala, Ljeposava, jes’ dosta bilo, ovako kako je više ne može!

Već evo čitavu sedmicu kako se, na Fejsbuk stranici Vala, Ljeposava a i na Instagram nalogu, dele iskustva žena iz Crne Gore, ali i Srbije, Bosne i Hercegovine, pa i dijaspore o iskustvima vezanim za poniženja koja su doživele posećujući ginekologa, bilo da je u pitanju porođaj, bilo da se radi o pregledu.
 







View this post on Instagram


>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<














 
A post shared by Vala, Ljeposava (@valaljeposava)


I, da sva sakupljena iskustva mogu da se spakuju u kofere, bila bi teška kao crna zemlja.
Juče je na ovoj stranici osvanula i objava u kojoj se kaže:
Drage Ljeposave, vrijeme je za zajedničku akciju! 💪
Nakon što smo tokom prošle neđelje jedne drugima ispričale o ponižavajućim i traumatičnim iskustvima u ginekološkim ordinacijama i porodilištima, postalo je jasno da tu nije riječ o pojedinačnim slučajevima i da niti jedno naše iskustvo nije usamljeno.
Viđele smo da svuđe u Crnoj Gori – a kako se pokazalo, i u regionu – mlade đevojke ne idu na redovne preglede jer ih na tim pregledima medicinsko osoblje verbalno ponižava i fizički povređuje; žene sa bolnim menstruacijama i policističnim jajnicima doktori i doktorke ne shvataju ozbiljno i daju im savjet da zatrudne umjesto terapije za liječenje, dok trudnice opravdano strahuju od nasilja na porođaju i postporođajnih operativnih zahvata.
Viđele smo kolika je razmjera problema koji se tiče svih nas, i zato predlažemo da zajedno zahtijevamo rješenje! Ovo je pitanje kvaliteta zaštite ženskog reproduktivnog i psihofizičkog zdravlja, zaštite na koju imamo pravo i koju Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore treba da nam obezbijede!
U ime svih nas, Ljeposava je danas poslala mejl Ministarstvu zdravlja Crne Gore (slika u prilogu) kojim zahtijevamo da Ministarstvo objavi na koji način planira da se suoči sa, kako smo viđeli, sistemskim problemom nasilja nad ženama koje pokušavaju da ostvare svoje pravo na zaštitu reproduktivnog zdravlja. Sve informacije koje dobijemo podijelićemo sa vama, a zahtijevaćemo ih sve dok nadležni ne odreaguju.
Ovako kako je dosad bilo – vala više ne može!
Ljeposava ima i širi plan akcije u koji želi da uključi sve vas.
Drage Ljeposave, vrijeme je za zajedničku akciju! 💪
Nakon što smo tokom prošle neđelje jedne drugima ispričale o…
Posted by Vala, Ljeposava on Monday, February 15, 2021

Tekst mejla prenosimo u celini:
“Poštovani,
Nakon što je nekoliko stotina žena podijelilo sa nama svoja traumatična iskustva prilikom posjeta ginekolozima i ginekološkinjama – kako u javnim, tako i u privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori – žaleći se na verbalno i fizičko ponižavanje, verbalno seksualno zlostavljanje i fizičko nasilje, nemarnost, nesavjesno liječenje i odbijanje pružanja medicinske njege, obraćamo vam se, u ime svih tih žena, sa pitanjem:
Kako namjeravate da zaštitite pacijentkinje od verbalnog i fizičkog zlostavljanja za koje, u velikoj većini slučajeva, ne postoje materijalni dokazi?
Mnoge žene su se obratile Zaštitnicima prava pacijenata u želji da podnesu žalbu, a najčešće bi dobile odgovor poput: “Nama je žao, možete podnijeti žalbu, ali ako nemate konkretne dokaze – ona će ostati samo mrtvo slovo na papiru”.
Zakon o pravima pacijenata Članom 1 propisuje: “U ostvarivanju prava utvrđenih ovim zakonom obezbjeđuje se poštovanje ljudskog dostojanstva, fizičkog i psihičkog integriteta i zaštita tih prava.”
Izdvajamo vam samo neke od izjava koje su medicinski radnici i radnice uputili pacijentkinjama, dok sve možete pročitati ođe: https://bit.ly/3qgPhC8 , a vi nam recite da li je ovo poštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta?
“Uf, oblači se da ti ne napravim treće dijete” (pacijentkinji prilikom pregleda nakon drugog porođaja)
“Šta kukaš, nijesi kukala dok si ga pravila” (pacijentkinji na porođaju)
“Šta si stisla noge, oćeš da dođe Bred Pit da ih raširiš”
“Spolja tako lijepa, iznutra tako kvarna”
“Koliko si ih imala dosad”
“Au, pa ti ko da si stajala pored puta” (pacijentkinji pozitivnoj na HPV)
Molimo vas da nas obavijestite o tome na koji način namjeravate da zaštitite pacijentkinje od ovakvog verbalnog zlostavljanja i kaznite osoblje koje ga počinjava, s obzirom na to da pacijentkinje nemaju način da prilože materijalne dokaze za ovakav tretman i s obzirom na to da naš sistem ima dugogodišnji običaj da štiti nasilnike i izvan zdravstvenih ustanova.
Zatim, Član 30 Zakona o pravima pacijenata propisuje da “pacijent ima pravo na blagovremenu zdravstvenu zaštitu”.
Da li su naredni komentari, izbacivanje pacijentkinja iz ordinacije i odbijanje pružanja zdravstvene zaštite jer su prethodno posjetile privatnu kliniku, kao i činjenica da žene sa bolnim menstruacijama i policističnim jajnicima doktori i doktorke ne shvataju ozbiljno i daju im savjet da zatrudne umjesto terapije za liječenje blagovremena i savjesna zdravstvena zaštita?
“Terapija za policistične jajnike je udaja”;
“Srediće ti se obilne menstruacije kad rodiš”
“Ne budi razmažena, ne može to da boli toliko”
Kako namjeravate da obezbijedite pacijentkinjama blagovremenu i savjesnu zdravstvenu zaštitu i da osoblje koje im istu odbija kaznite i obeshrabrite da se tako ponaša prema pacijentkinjama u budućnosti?
Na kraju, verbalno i fizičko nasilje na porođaju, vraćanje trudnica sa kontrakcijama kući, skakanje po stomaku, lascivni komentari, nepotrebna epiziotomija, odbijanje da se pacijentkinjama da epidural na koji imaju zakonsko pravo, zašivanje bez anestezije, zanemarivanje pacijentkinja koje nijesu dale mito – nalaze se na vrhu dugačke liste trauma i nepoštovanja prava sa kojima se građanke Crne Gore svakodnevno susrijeću u zdravstvenim ustanovama.
Povrh svega toga, zbog neefikasnog procesiranja prigovora i vječitog “nedostatka dokaza”, te činjenice da medicinsko osoblje koje maltretira pacijentkinje ostaje nekažnjeno, mnoge žene se plaše da podnesu prigovor jer treba opet da se vrate u tu bolnicu i strah ih je još goreg tretmana od strane lica koja su prijavile.
Naše pitanje, dakle, glasi:
S obzirom na to da pojedine medicinske radnike/ce sistem, svojim nečinjenjem, ohrabruje da se prema pacijentkinjama ponašaju na gorenavedene (i mnoge druge) nasilne načine koji su protivni Zakonu o pravima pacijenata i koji se oglušuju o naša ljudska, Ustavom garantovana prava, kako namjeravate da tome stanete na put, razmontirate prepreku “nedostatka materijalnih dokaza”, stanete na stranu građanki koje zastupate i obezbijedite im pravičnu, blagovremenu i savjesnu zdravstvenu njegu i poštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta?
U Izvještaju o prigovorima pacijenata za 2020. godinu navodite: “Po zahtjevima i pritužbama pacijenata, a u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama, Ministarstvo zdravlja odmah reaguje”, te se, skladno tome, radujemo vašoj hitroj reakciji i odgovoru, te konkretnom i proaktivnom pristupu rješavanju ovog problema.
Veliki pozdrav!
— Ljeposava i saveznice”
Ovakav i ovaj mejl, mirne duše, mogu da potpišu i pošalju sve žene i devojke regiona.
Nasilje na porođaju: “Mrzim kad dođu debele krave da se otele!”

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.