VRELO AFRIČKO JEZGRO BIĆE IZNAD SRBIJE! Živa u termometru će ovog dana ići i do PLUS 40, poznati meteorolog šokirao najnovijom prognozom

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2023, 09:23

VRELO AFRIČKO JEZGRO BIĆE IZNAD SRBIJE! Živa u termometru će ovog dana ići i do PLUS 40, poznati meteorolog šokirao najnovijom prognozom

Stiže toplotni talas iz Afrike

Meteorolog Ivan Ristić najavio je na svom Fejsbuk profilu kakvo nas vreme očekuje do kraja sledeće nedelje.

- Oblaci, kiša i zahlađenje se očekuju od petka popodne, 25. avgusta i u dane sledećeg vikenda, a to će ujedno biti kraj toplotnog talasa koji će obeležiti sledeću radnu nedelju - piše Ristić na svom profilu i dodaje:

- Usled prodora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hladnije vazdušne mase doći će do postepenog pada temperature i destabilizacije atmosfere, pljuskova kiše, grmljavine, lokalno i nepogoda praćenih olujnim vetrom i gradom.

Republički hidrometeorološki zavod je za danas u Srbiji najavio pretežno sunčano i toplo vreme, a ponegde na severu i u planinama biće kratkotrajne kiše ili pljuska. Ujutro se ponegde očekuje kratkotrajna magla. Duvaće slab do umeren severni i severoistočni vetar. Najniža temperatura od 17 do 21, najviša od 30 do 34 stepena.

I u Beogradu se očekuje pretežno sunčano i toplo vreme uz slab do umeren severoistočni vetar. Najniža temperatura od 19 do 21, a najviša dnevna oko 33 stepena.

Narednih dana vreme će većinom ostati pretežno sunčano i toplo, uz rast temperature, ponegde i do 35 stepeni. Kratkotrajna kiša ili pljusak biće mogući samo ponegde u planinskim predelima.

Krajem iduće nedelje u svim krajevima Srbije se očekuje promenljivo oblačno vreme, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom.

Biometeorološka prognoza za nedelju, 20. avgust: Očekuje se relativno povoljan uticaj meteoroloških prilika na hronične bolesnike. Izvesna opreznost savetuje se osobama sa srčanim tegobama. Glavobolja i osećaj malaksalosti su moguće meteoropatske reakcije. Preporučuju se smanjenje fizičkih napora u najtoplijem delu dana i adekvatna zaštita od UV zračenja.

Meteorolog Ristić dodaje i da meteorološko preobraženje kasni nedelju dana za kalendarom.

U četvrtak, 24. avgusta vrelo afričko jezgro neron biće iznad južne Srbije i Makedonije u tim krajevima maksimalna temperatura biće blizu 40°C!

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će iduće sedmice biti pretežno sunčano i vrućina sa slabim dnevnim razvojem oblaka.

- Maksimalne temperature od 32°C do 37°C. Krajem sedmice je moguće osveženje.

Italija, Francuska, Švajcarska i Nemačka nalaze se među zemljama koje će biti pogođene ovim talasom vrućine.

Evropa se suočava s još jednim intenzivnim tropskim talasom koji se očekuje da će zahvatiti široko područje i doneti ekstremno visoke temperature. Meteorološki modeli i prognostički podaci ukazuju na naglo povećanje temperature, a pojedine zemlje već se pripremaju za ekstremno vruće dane koji dolaze.

Italija, Francuska, Švajcarska i Nemačka nalaze se među zemljama koje će biti pogođene ovim talasom vrućine. Prema meteorološkim predviđanjima, temperature bi mogle doseći rekordnih 42 stepena Celzijusa u Italiji, 40 stepeni u Francuskoj i 37 stepeni u Švajcarskoj. Italija će se suočiti s trećim tropskim talasom ovog leta, dok su visoke temperature posledica suvog i toplog vazduha koji dolazi iz Sahare preko Alžira i Maroka, stvarajući atmosferski fenomen poznat kao toplotna kupola.

Toplotna kupola je meteorološki fenomen u kojem se suv i topao vazduh zadržava iznad određenog područja duže vreme, stvarajući vrstu kupole koja zadržava toplotu na površini zemlje. Ovaj fenomen može dovesti do rapidnog povećanja temperatura i stvaranja ekstremno vrućih uslova.

Vlasti u Italiji su već izdale upozorenja i mere opreza pred ovim tropskim talasom. Očekuje se da će ravnice severne Italije i obala Tirenskog mora biti među najviše pogođenim oblastima s temperaturama koje će dostići čak 40 stepeni Celzijusa. Na ostrvu Sardinija, prognozira se čak 42 stepena Celzijusa.

U Francuskoj su takođe na snazi upozorenja zbog visokih temperatura. Sedam departmana na jugoistoku zemlje stavljeni su u pripravnost, budući da se očekuje da će ovaj tropski talas biti jedan od najintenzivnijih ovog leta. Obala Sredozemnog mora i dolina Rone očekuju temperature oko 40 stepeni Celzijusa, dok će Pariz doživeti temperaturu od oko 35 stepeni.

Švajcarska, iako će se suočiti s manje ekstremnim temperaturama nego ostale evropske zemlje, takođe će osetiti uticaj ovog tropskog talasa. Temperature će u Ženevi doseći oko 36 stepeni Celzijusa. Vlasti su izdale upozorenje o vrućini trećeg stepena za veći deo zemlje.

S obzirom na sve više ovakvih tropskih talasa koji utiču na Evropu, sve više se ističe potreba za prilagodbom na promene u klimatskim uslovima. Visoke temperature mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje stanovništva, sa rizikom od toplotnih udara i drugih zdravstvenih problema. Takođe, ovakvi talasi mogu uticati i na poljoprivredu, vodne resurse i energetski sektor.

U međuvremenu, zemlje širom Evrope preduzimaju mere kako bi se građani zaštitili od ekstremnih temperatura, preporučujući hidrataciju, izbegavanje direktnog sunca u najtoplijem delu dana i preduzimanje drugih mera opreza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.