Umetnička dela iz Jugoeksporta koja se prodaju da ostanu u vlasništvu naroda

Izvor: B92, 02.Maj.2021, 10:40

"Umetnička dela iz Jugoeksporta koja se prodaju da ostanu u vlasništvu naroda"

"Povodom najavljene aukcije preostalih umetničkih dela, koja se nalaze u fundusu Jugoeksporta, a koja je zakazana za 18. maj održao sam hitan sastanak sa potpredsednicom Skupštine grada Beograda Andreom Radulović, gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i direktorkom Muzeja grada Beograda Jelenom Medaković“, objavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svojoj Fejsbuk stranici.

"Tražio sam od njih da pronađu pravni način kako da mnogi od 148 artefakata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među kojima su dela slavnih slikara Miće Popovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Mila Milunovića, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Emira Dragulja, Aleksandra Deroka i mnogih drugih, ostanu u vlasništvu Grada Beograda i da ne završe prvo u privatnim zbirkama, a potom širom sveta. Neverovatno mi je da oni koji nameravaju da prodaju ove slike, a predstavnici su države, nisu razmišljali o tome da se umetnička dela koja su pripadala Jugoeksportu izuzmu iz stečajne mase, a ne da se prodaju kao da je u pitanju ormar ili traktor“, – navodi se u objavi, kako prenosi Beoinfo.

"Kada je Grad Beograd prodavao Sava centar prvo su na moj zahtev iz prodaje izuzeta sva umetnička dela koja su se nalazila u Sava centru i dodeljena su Muzeju grada tako da je kupac kupio objekat bez jednog umetničkog dela“, naveo je Vesić.

Kako je dodao, čak su i nepokretna umetnička dela koja su deo objekta Sava centra izuzeta iz prodaje i ostavljena su u vlasništvu Grada Beograda, a novi vlasnik je obavezan da se prema njima odnosi sa dužnom pažnjom.

„Grad Beograd će učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građana Beograda. Borićemo se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje. Kako ćemo se boriti obavestiću javnost narednih dana, a da umem da se borim pokazuje slučaj galerije Progres koju su hteli da prodaju za kockarnicu i koja je ostala umetnička galerija. A nije da me još nisu tužili gde god su mogli kako im kvarim planove. Ali kada su interesi Beograda u pitanju ne pravim nikakve kompromise. Zato, Beograd pobeđuje“, navodi se u objavi Gorana Vesića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.