Vučić: Odnosi Srbije i Slovenije su veoma dobri

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 11:13

Vučić: Odnosi Srbije i Slovenije su veoma dobri

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa predsednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar, kazao je da su odnosi ove dve zemlje veoma dobri.

Na samom početku Vučić je naglasio da se zahvaljuje na slovenačkim ulaganjima u Srbiji, te dodao da je sa njom razgovarao i o EU putu Srbije.

On je naglasio da je Srbija za mir i stabilnost, te dodao da se razgovaralo i o infrastrukturnom povezivanju.

Vučić je istakao da širom Srbije Slovenci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogu da se osećaju kao kod svoje kuće.

"U Srbiji na svakom mestu Slovenci mogu da se osete kao kod svoje kuće, i mi se tako osećamo u Sloveniji. Svako dodatno unapređenje naših odnosa je nešto što će doprineti da svi ljudi to osete i vide, i da se, gde god da se nalaze na teritoriji naše ili vaše zemlje, tako osećaju", rekao je Vučić.

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je saučešće predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i roditeljima žrtava u masakrima u Srbiji.

Kako je istakla, to može da se desi bilo gde, i dodala je da moramo da zajedno učinimo sve da ne bude teških reči u medijima.

Ona se zahvalila predsedniku Vučiću i što će doći na forum Brdo Brioni.

"Ja sam veliki zagovornik integracije i pridruživanja novih država u Evropsku uniju. Ubeđena sam da je evropski put, pravi put. 70% privredne saradnje Srbije odvija se sa zemljama Evropske unije. U Sloveniji postoji više od 1.500 preduzeća koji zapošljavaju Srbe", rekla je predsednica Slovenije.

Osvrnula se i na odnos Beograda i Prištine i istakla da bi molila da što pre dođe do "implementacije osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu".

"Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, molila bih da što pre dođe do implementacije osnivanja Zajednice srpskih opština na Kosovu. Dijalog je jedini put do rešenja, tzv. Kosovo mora da učini svoj deo posla. U oktobru putujem u Prištinu, pozicija Evropske unije i Slovenije je jasna - dijalog, dijalog, ne želimo konflikte na teritoriji Zapadnog Balkana", rekla je ona.

Predsednik Vučić je izjavio je da se Srbija ne meša u pitanja slovenačke unutrašnje politike, dodajući da smatra da pitanje takvih unutrašnjih stvari je pitanje za njihovo javno mnjenje.

On je rekao da neće da kritikuje svoje političke protivnike u stranim medijima.

"Protesti ko protesti. Ja te proteste imam već 10–11 godina. Godinu i tri meseca su mi trajali protesti Jedan od 5 miliona, svaki dan sam ih imao, ovo su sada vikend protesti, ranije sam ih imao svaki dan", dodao je Vučić.

Kako je rekao za njega su ti protesti, sa izuzetkom poziva na njegovo vešanje i ubistvo, mirni.

"Za razliku od kod vas ustaljene prakse u EU, da ubijete boga u protestantima od Pariza do Berlina, kod nas se to ne dešava. Oni dođu, skupe se, prošetaju, vrate se", rekao je Vučić.

On je dodao da se trudimo da preuzmemo demokratske tekovine, jedino što nismo uspeli da usvojimo je da ubijemo boga u protestantima.

"Mi to ne umemo i nećemo da radimo, izbegavaćemo to do poslednjeg trenutka", naveo je Vučić.

On je rekao da će Srbija još morati da radi na evropskim reformama dodajući da smo po pitanju prebijanja demonstranata daleko od vaših standarda u EU, i po tom pitanju se nadam da nećemo napredovati tom brzinom, kao što se očekuje, i da ćemo ostaviti prostora da prombleme sa našim građanima rešavamo na miran i civilizoivan način", rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji u srpskom parlamentu, za koju je predsednica Slovenije bila zainteresovana, Vučić je rekao da su se u međuvremenu dogodile neke promene.

"Što se tiče skupštinskog pitanja, za koje ste iznenađujuće zainteresovani, želim da vas obavestim da su se neke promene su se dogodile u međuvremenu, kao da je neko znao šta ćete vi da pitate – kada već tražite raspravu o nekom, onda dovedite bar tri četvrtine onih koji su to tražili. A ne da se ponašate neodgovorno, pa ni to da ne uradite, kao ono što su tražili raspravu o smeni, pa ni ne dođu u Skupštinu", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.