Trodnevna žalost; Dečak sve planirao. Imao spisak koga želi da likvidira. Išao je i ubijao FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 03.Maj.2023, 13:29

Trodnevna žalost; Dečak sve planirao. Imao spisak koga želi da likvidira. Išao je i ubijao FOTO/VIDEO

Beograd -- Vlada Srbije odlučila da se proglasi trodnevna žalost zbog tragičnog događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar". Otkriven pun identitet dečaka. Uhapšen njegov otac.

Konferencija je počela minutom ćutanja.

Na konferenciji su se medijima i javnosti obratili ministar prosvete Branko Ružić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, načelnik Beogradske policije Veselin Milić, kao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Ministar prosvete je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio da u ime Ministarstva izražava najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je zadesila Srbiju i naš obrazovni sistem. "Tragedija koja se dogodila u OŠ Vladislav Ribnikar, osmoro dece je nažalost izgubilo život, kao i pripadnik obezbeđenja, dok su povređeni učenici i nastavnica hospitalizovani", rekao je Ružić.

Ovo je bestijalni čin, rekao je Ružić, dodajući da je cela škola bila pod video-nadzorom. Bio je, kako je rekao, prisutan i školski policajac.

Prema njegovim rečima, hospitalizovano je šestoro dece i jedna nastavnica. "Zahvalni smo zdravstvenim radnicima, nastavnicima u školi, kao i timu psihologa koji su pozvani kako bi se roditeljima i učenicima pružila adekvatna podrška u ovom traumatičnom periodu koji nam sledi", rekao je Ružić.

"Vlada je donela odluku da bude proglašena trodnevna žalost, a nastava u popodnevnoj smeni je suspendovana. Od sutra će nastava počinjati s minutom ćutanja", rekao je ministar prosvete.

Istakao je i da je obavljen razgovor sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, kao i da će o svemu biti konsultovan predsednik Srbije, da se izađe sa adekvatnijom slikom. "Apel je da dozvolimo porodicama preminulih da svoje preminule isprate na miru", rekao je Ružić.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da ne postoji način da se stradala deca vrate. Dva dečaka koja su smeštena u Tiršovu su van životne opasnosti, dok je treća devojčica kritično jer je dobila prostrelnu ranu glave. Ona je pretrpela velika oštećenja.

Deca koja su u Urgentnom centru zadobila su takođe prostrelne rane, a najkritičnije je dačak sa više prostrelnih rana, među kojima su i one petog i šestog pršljena. Kritično je i nastavnica istorije, koja je takođe upucana.

"Sa 40 godina radnog staža i nakon devedesetih, kada smo se nagledali svega, ovo je možda moje najgore iskustvo", rekla je vidno potresena ministarka zdravlja, koja je izrazila i najdublje saučešće svim porodicama čija deca su stradala.

Rekla je i da će Institut za mentalno zdravlje organizovati dva broja telefona na koje će moći da se jave svi oni kojima je pomoć potrebna, a biće hitno primljeni svi koji to zažele, dok će sve ostale radnje prema detetu koje je pucalo preduzeti nadležne službe.

Veselin Milić, načelnik Policijske uprave grada Beograda, rekao je da je policiju pozvala pomoćnica direktora, nakon čega je odmah poslata policija. Nakon toga policiju je zvalo N N lice i prestavilo se kao Kecmanović Kosta.

"Bio sam na hiljade uviđaja, a ovo je tragedija koja je za naše društvo nezapamćena i pitanje je šta treba da preduzmemo", rekao je Milić.

Prema njegovim rečima, policija je na licu mesta lišila slobode Kecmanović Kostu, rođenog 2009, dodajući da je do sada prikupljenim informacijama K. K. planirao detaljno ubistvo. On je izabrao učionicu istorije jer je bila najbliže ulazu u školu.

"Napravio je plan ulaza i izlaza u školu i odredio, kako je naveo, prioritetne mete. Skica izgleda kao iz video-igrice, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe i u koja odeljenja", rekao je Milić, dodajući da dečak nije policiji saopštio šta je motiv njegovog zločina ali da je svesno izabrao 3. maj za datum izvršenja i učionicu za istoriju, jer se nalazi blizu ulaza u školu i jer je prvi čas imalo njegovo odeljenje.

Načelnik je rekao da je K. K. imao dva pištolja čiji je vlasnik njegov otac, kao i četiri Molotovljeva koktela, i da je odmah po ulasku u školu ubio čuvara, dežurnu učenicu i dve učenice koje su se tu zatekle.

Nakon toga je promenio okvire i otišao u kabinet istorije, gde je pucao na nastavnicu i drugu decu.

Posle toga je napustio školu i iz dvorišta pozvao dežurnu službu policije kojoj je saopštio šta je uradio.

Upitan da li je tačno da je dečak koji je pucao u školi na Vračaru ranije prijavljivao vršnjačko nasilje, ministar prosvete je rekao da postoje nalazi iz Tiršove i Centra za socijalni rad, kao i da se radi o rasekotini na usni, do koje je došlo na školi glume, privatnoj, po čemu se došlo do zaključka da se dalje nije moglo postupati.

Ministarka zdravlja je rekla da je krajnje vreme da se obrati pažnja na mentalno zdravlje, a ne samo na fizičko i da mora da se vrati institucija porodice.

Nismo u mogućnosti da okvalifikujemo ovakvo delo, ali sigurno je da se radi o delu protiv opšte bezbednosti

Načelnik beogradske policije je rekao da MUP ne može da okvalifikuje ovo delo, jer to radi tužilaštvo, kao i da se sigurno radi o najtežem obliku ugrožavanja bezbednosti. "Radi se o maloletnom detetu koje je po svim izjavama uzoran đak i koji nije imao nikakve uočene mentalne ili druge probleme koji bi ukazivali na ovo", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić rekao je da MUP zakon obavezuje da ne objavljuje prevremeno informacije i da one nisu izlazile iz državnih institucija, već su ih na internet stavljala deca, koja su uspela da izađu iz škole.

Odgovarajući na pitanja novinara da li je tačno da je K. K. i ranije pretio da će baciti bombu u školu, ministar prosvete je rekao da takve informacije nikada nisu dostavljene MUP-u, kao i da o tome nije znala ni direktorka škole, njena pomoćnica, kao ni bilo ko drugi. "Ukoliko ima takvih informacija, molim da se dostave nadležnim organima, odnosno ako je neko znao za to, a nije prijavio, on će biti sankcionisan", rekao je Ružić.

Gašić je rekao da je otac izvršioca ovog teškog dela uhapšen. "Ono što do sada imamo od prikupljenog saznanja: Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja koja su nadjena - i u rancu i koji je predmet izvršenja krivičnog dela - su imali legalne dozvole od strane muškog roditelja, on (otac) tvrdi da su bila zaključana", rekao je Gašić.

Upitan kako je moguće da je dete moglo doći u posed oružja, Gašić je rekao da otac ima više komada oružja, izdatih 2016. i 2017 . godine, da su ta oružja bila zaključana pod šifrom. "Dete je očigledno imalo šifru od sefa čim je došlo u posed ta dva pištolja i tri okvira puna sa po 15 metaka koja su naĐena pored ispaljenih čaura i onih koji su ostali u samom oružju", objašnjava ministar.

Po nezvaničnim informacijama, kako je rekao ministar, dečak je sa ocem išao u streljane, gde je vežbao pucanje. "Ne znam šta da kažem i prema roditeljima, to jest ocu, biće preduzete zakonom predvidjene mere", dodao je Gašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO: Pratite konferenciju povodom pucnjave u školi - obraćaju se Ružić i Grujičić

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2023

Vanredna konferencija za medije povodom pucnjave koja se dogodila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, održava se u Vladi Srbije.

Nastavak na Radio 021...

Vlada proglasila trodnevnu žalost, otkazana nastava u popodnevnoj smeni

Izvor: Danas, 03.Maj.2023

Vlada Srbije donela je odluku o proglašavanju trodnevne žalosti na čitavoj terotoriji zemlje, počevši od petka, a nastava zbog ovog tragičnog događaja danas u popodnevnoj smeni neće biti održana. Od sutra će nastava otpočinjati sa minutom ćutanja, kazao je ministar prosvete Branko Ružić...

Nastavak na Danas...

Uhapšeni otac i majka dečaka koji je izvršio masakr na Vračaru

Izvor: B92, 03.Maj.2023

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić kazao je da je, pored dečaka koji je danas izvršio masakr u školi na Vračaru, uhapšen i njegov otac...Kako B92.net nezvanično saznaje, uhapšena je i majka dečaka...Dečak je, kako je rečeno na vanrednoj konfenrenciji za medije, imao spisak imena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.