U utorak rasplet „bitke” za projekat „Košare”

Izvor: KMnovine.com, 21.Avg.2020, 14:04

U utorak rasplet „bitke” za projekat „Košare”

Snimanje filma i televizijske serije „Košare” je prekinuto, ali je  započeta nova bitka van filmskog seta.

   
Sa snimanja filma
   


Nakon što je prekjuče reditelj i jedan od scenarista Balša Đogo na svojoj fejsbuk stranici objavio da su dvojica producenata, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković, na nekoliko dana prekinuli snimanje >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << „Košara”, tražeći da se promeni scenario, oglasili su se i producenti objašnjavajući kako su odlučili da prekinu saradnju sa Balšom Đogom i zahvalili mu se na dosadašnjem radu.
U međuvremenu, stigao je poziv iz Filmskog centra Srbije da se sprovede medijacija koja bi, kako je kratko za „Politiku” rekao Balša Đogo, trebalo da se održi u utorak. Šta se valja iza brega još nije najjasnije, ali početak ove druge „bitke” označio je Balša Đogo objavom na svojoj fejsbuk stranici u kojoj je objasnio da su producenti od njega zahtevali da promeni scenario i da ga učini „lakšim”, da mogu da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi.
Balša Đogo je u svojoj objavi naveo: „Dragi prijatelji, borci sa Košara, pripadnici 53. Graničnog bataljona i ostalih jedinica (znate vi koji ste), oficiri policije i vojske, glumci, i svi ostali moji saradnici u ekipi: 23. jula dvojica mojih producenata, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković su prekinuli na nekoliko dana snimanja filma i TV serije „Košare” dok, po njihovim rečima, ne pojačaju ekipu. Pojačanja su u narednim danima stigla i nastavili smo da radimo, ali mi je u isto vreme stigao njihov ultimativni zahtev da promenim scenario i da ga učinim „lakšim” da može da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju.”
Dodao je da su za osam dana snimili 32 dobra minuta, između ostalog, jednu veliku akcionu scenu, i da su taj materijal izmontirali i pokazali.
Dan kasnije, preko medija, oglasili su se producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković, izjavom: „Naša ideja da se snimi film o bitki na Košarama nastala je pre sedam godina, i tokom celog perioda temeljno smo je razvijali, trudeći se da ugleda svetlost dana i da bude neka vrsta umetničkog spomenika na žrtve, na borce i na jednu od najherojskijih priča u skorijoj srpskoj prošlosti. Prošle godine, naša produkcija, ‘Omega produkcija’, pobedila je na konkursu Filmskog centra Srbije sa projektom ‘Košare’ čiji je autor Đorđe Milosavljević. Doživeli smo to kao veliku čast i obavezu da istinito i verno ispričamo priču o junaštvu boraca sa Košara”, naveli su u pisanoj reakciji dvojica producenata.
Dodali su i da su „nažalost, u procesu rada naišli na teškoće i izazove koji su rasli i pored naših napora da ih prevaziđemo. Kao neko ko je direktno odgovoran za uspeh i realizaciju ovog projekta, nismo želeli da dopustimo da bilo čije odluke i ponašanje ugrožavaju proces rada i krajnji rezultat. Zbog toga smo odlučili da ne nastavimo dalju saradnju sa rediteljem, čiji smo honorar u potpunosti isplatili i kome se zahvaljujemo na dosadašnjem radu”, citiramo navode Mićića i Anđelkovića. Oni su najavili da će u narednih nekoliko dana javnosti predstaviti novog reditelja i nastaviti da rade na projektu „na koji ćemo svi da budemo ponosni”.
Međutim, Balša Đogo opet preko „Fejsbuka” poručuje da će tužiti svakog ko bude radio po njegovom scenariju.
„Svaka stranica scenarija je zaštićena u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa Omega produkcijom stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava, jer uvek neko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog. Dakle, možete da radite ako hoćete film po originalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene”, objavio je Đogo na „Fejsbuku” podsećajući i da je početni scenario Đorđa Milosavljevića, koji je, kako kaže, on rediteljski obrazlagao komisiji Filmskog centra Srbije sat vremena objašnjavajući kako će ga unaprediti, ostavljen da bude deo nekih budućih epizoda.
Oglasio se i Filmski centar Srbije izražavajući spremnost da posreduje u razgovorima između reditelja i dvojice producenata. Šta se dešava nije najjasnije ni glumcima koji su angažovani za ovaj projekat, mnogi od njih nisu voljni da pričaju. Za naš list pristala je da govori Milena Radulović, objašnjavajući kako je o neorganizaciji na setu čula od kolega.
– Međutim, ne mogu o tome da pričam jer nisam bila angažovana. Nisam još počela snimanje pa nisam uključena ni u atmosferu niti u ova trenutna dešavanja. Ali, pošto sam sa Balšom već sarađivala, i u seriji „Pet” i u još nekim projektima, znam da je Balša čestit, pošten i iskren čovek koji nikada ne laže. Preterano je dobar i kod njega nema ni predumišljaja niti taktičkih poteza što nekada može da bude i mana za njega a za mene je vrlina. Balša se ovom temom bavi godinama i ona za njega ima i lični značaj a ne poslovne ambicije jer je i sam bio u ratu – rekla je Milena Radulović.
Njen kolega Milorad Kapor smatra da je za film vešto napisan scenario, na vrlo osetljivu temu, koji izbegava zamke mitomanije, kao i produbljivanje međunacionalnih podela čemu smo kao narod skloni.
„Vrlo talentovana i nadahnuta ekipa koja je okupljena oko reditelja i scenarista obećava da će spomenik u vidu filma i serije stradalnicima sa Košara barem u umetničkoj vrednosti, biti na tragu njihove herojske veličine. Uvidom u već odlično snimljeni i izmontirani materijal ostaje mi nada da će reditelj i produkcija naći zajednički jezik sa ili bez medijatora”, kaže Milorad Kapor koji je takođe član glumačke postave u filmu i televizijskoj seriji „Košare”.


Miloš Biković: Ova tema ne sme da se upropasti

   
Miloš Biković
   

– Balšu poznajem od kada smo zajedno radili „Montevideo”. Znam ga kao čoveka koji daje svu svoju snagu i srce za projekat. Zbog njega sam pristao da budem deo projekta. Producente Vladana i Nemanju poznajem površno i ne želim da stajem ni na čiju stranu. Ova priča je veća i od Balše i od producenata i od mene i radi se o ljudima koji su dali svoje živote za naš dom. Ova tema ne sme da se upropasti. Zato polažem nade u medijaciju Filmskog centra Srbije. Nadam se da ćemo se udostojiti da napravimo priču o našim junacima. Ja sam svoj stav o sećanju na junake već izneo –istakao je Miloš Biković, koji je takođe deo glumačke ekipe filma i televizijske serije „Košare”.


PROČITAJTE JOŠ:  Heroji sa Košara pitali “ko nas menja?” Kada se sutra na istoku zažuti sunce, biće to samo početak jednog devetog aprila, dana koji će mamiti na izlet, na šetnju, neobavezne razgovore u ispunjenim letnjim baštama... Proleće širi dobro raspoloženje, a ipak, neka će usta sutra zanemeti, neke će misli pritisnuti uspomene, neka će srca zadrhtati.


PROČITAJTE JOŠ:  Spisak svih poginulih junaka sa Košara heroji su svi koji su te godine dali živote za Srbiju. A zašto se onda Košare posebno spominju? Karaula Košare bila je najteža tačka za odbranu Kosova i Metohije od prodora Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). A na nju su poslati mladići koji su te godine služili redovan vojni rok.


PROČITAJTE JOŠ:  Košare, simbol junačke odbrane od NATO agresije Košare, simbol junačke odbrane od NATO agresije - Navršilo se 20 godina od početka jedne od najvećih bitaka tokom agresije na SRJ 1999. godine. U žestokim okršajima poginulo 108 pripadnika Vojske Jugoslavije. U RANO jutro 9. aprila 1999. godine, padinama Juničkih planina i Prokletija zagrmela je snažna minobacačka i artiljerijska paljba.


KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: Politika    :: © 2014 - 2020 ::  Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.