Trudnoća ozvaničena i na Fejsbuku

Izvor: Politika, 30.Jul.2011, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnoća ozvaničena i na Fejsbuku

Društvena mreža koju trenutno koristi više od 750 miliona ljudi uvela je opciju „očekujem dete” na listi za određivanje članova porodice

Ako imate nalog na Fejsbuku i nedavno ste saznali da vi i vaša partnerka očekujete bebu, administratori najpopularnije društvene mreže na planeti omogućili su vam opciju „čekam bebu”, i to na listi za određivanje članova porodice. Ova opcija je dostupna svim korisnicima i u upotrebi je već nekoliko dana.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predviđeno je da se unese očekivani datum dolaska na svet novog člana porodice i ime, ukoliko je izabrano.

Kako bi imali što više raspoloživih „alata”, osim osnovne opcije „prijatelji”, Fejsbuk je od decembra prošle godine omogućio korisnicima još jednu novotariju za predstavljanje u nizu – listu članova „porodice”.

Tako se sada na opadajućem meniju može izabrati status: kćerka, sin, majka, otac, deda, baba, unuk, unuka, nećak..., ukupno 17, sa poslednjom dodatom opcijom – „očekujem dete”.

To je, čini se, na mala vrata kršenje pravila, kog se drži i sam Fejsbuk, da korisnici moraju imati najmanje 13 godina.

Do sada ponosni roditelji zloupotrebljavali su ovu normu i otvarali nalog tek rođenim bebama. Zabeleženi su i slučajevi naloga fetusa, odnosno da su otvarani nalozi na osnovu ultrazvučnih snimaka.

Izborom nove opcije sada je omogućeno korisnicima da vizuelno, i bez bojazni da će možda biti „skinuti” sa mreže, podele značajnu vest, i to bez otvaranja posebnog naloga.

Kako je pojašnjeno, a prenose svetski mediji, nova opcija će korisnicima omogućiti da što više i temeljnije predstave sebe. Oponenti, naravno, zameraju na pokretanju ovakve opcije i smatraju da je potpuno nevažno da li neko čeka bebu i da postoje drugi, suptilniji i uobičajeniji načini na koje se vest može saopštiti.

A. C.

-----------------------------------------------------------

Kako da aktivirate opciju „očekujem dete”

– Kliknite na „izmeni profil” na strani korisnika.

– Izaberite opciju „porodica i prijatelji”, a zatim ponuđenu opciju „dodaj još jednog člana porodice”.

– Na opadajućem meniju nova kategorija je treća.

objavljeno: 30.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.