Svako peto dete na meti pedofila

Izvor: Glas javnosti, 19.Jun.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svako peto dete na meti pedofila

BEOGRAD - Nekada su roditelji učili decu da na ulici ne pričaju s nepoznatim osobama, a danas, u eri komunikacije, moraju da im objasne da ljudi koje sreću na internetu nisu uvek onakvi kakvima se predstavljaju, odnosno da moraju da štite privatnost na globalnoj mreži na isti način kao što se to radi u stvarnom životu.

Zaštita dece

Ministarstvo za telekomunikacije će od septembra u školama organizovati tribine o zaštiti dece na internetu. U okviru edukacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dece u maju je već pokrenut zvanični sajt Ministarstva posvećen ovoj temi www.kliknibezbedno.rs.

Srbi uhvatili američkog monstruma

Srpska policija nedavno je razotkrila jednog od najvećih internet pedofila koji je potom uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama. Reč je o američkom državljaninu Robertu Kevinu Karlinu, svešteniku iz grada Malaga u državi NJu Džerzi, koga je američka policija uhapsila 27. marta ove godine u SAD na osnovu podataka koje im je dostavio MUP Srbije. Karlin je imao nekoliko registrovanih lažnih naloga elektronske pošte i naloga u takozvanim sobama za četovanje, u kojima se predstavljao kao 13-godišnja devojčica, kao sredovečna žena ili 25-godišnja godina. Sve je to radio kako bi lakše dolazio do svojih internet žrtava.

Zarada pet milijardi evra

Razmena i trgovina pedofilskim sadržajima u poslednjih pet godina na internetu u Evropi porasla je za 150 odsto. Broj slika sa pedofilskim sadržajima porastao je za 400 procenata, a samo u 2008. godini time je bilo pogođeno 3.000 dece.

Zvanični podaci pokazuju da iz Evrope potiče 58 procenata pedofilskog materijala. Oko 64 odsto dece na snimcima mlađe je od sedam godina, a 77 odsto ih je mlađe od devet godina.

U svetu ukupno ima više od 42.000 stranica sa pedofilskim sadržajima. Prema procenama specijalizovanih međunarodnih organizacija, godišnje se na pedofiliji na internetu zaradi oko pet milijardi evra. Cene snimaka zlostavljane dece su između 30 i 300 evra.

Rešenje u edukaciji

Troje od četvoro dece su voljni da podele svoje lične podatke i podatke svoje porodice u zamenu za kakav proizvod ili uslugu, a jedno od petoro dece je meta pedofila ili napasnika na internetu. Oko 90 odsto tinejdžera i mlađih maloletnika u Srbiji koristi internet. Preko 60 odsto dece i tinejdžera svakodnevno priča u čet-sobama, 30 odsto devojčica je izjavilo da su bile seksualno zlostavljane u njima, dok je samo sedam odsto njih tu informaciju podelilo s roditeljima, jer se plaše zabrane pristupa internetu.

- Najbolji način zaštite dece na internetu je edukacija, pre svega roditelja i nastavnika. Mi ne želimo da zaplašimo naše sugrađane, već naprotiv, da ih podstaknemo da što više koriste sve vidove novih tehnologija, ali i da razgovaraju sa svojom decom o tome kako provode vreme na Internetu. Ako roditelji nisu svesni značaja i izazova interneta, neće znati ni da upotrebe njegove prednosti, kao ni da upozore svoju decu na potencijalne neprijatnosti koje na internetu mogu da dožive - objašnjava ministarka.

Zabavni sadržaji

Prema rezultatima istraživanja Ministarstva za telekomunikacije, deca malo i uglavnom nekvalitetno provode vreme na internetu. Najčešće se globalna mreža koristi za zabavu, uglavnom čet (14 odsto), gledanje spotova (16 odsto), dok 12 odsto učenika surfuje internetom bez prethodnog plana. Kada je reč o zabavnim sadržajima, na prvom mestu je poseta popularnim društvenim mrežama, poput „Fejsbuka“, na kojem otvoren nalog ima 73 odsto ispitanih, dok njih 21 odsto posećuje drugu popularnu mrežu za druženje „Maj spejs“. Pored ažuriranja svog naloga na društvenim mrežama (18 odsto) i igranja igrica (17 odsto), manji broj ispitanika je izjavilo da internet koristi kada želi da sazna nešto više o nečemu određeno (16 odsto).

Veliki broj ispitanih, njih 31 odsto, izjavilo je da njihovi roditelji ne znaju šta oni rade na internetu. Interesantno je da čak 12 odsto učenika u Srbiji u listi svojih prijatelja na „Fejsbuku“ ima roditelje. Da su deca na internetu izložena rizičnom ponašanju, kao i u stvarnom životu pokazuje i činjenica da se njih 31 odsto srelo i lično sa osobom koju su po prvi put upoznali preko interneta. Iako je 85 odsto ispitanih izjavilo da nije doživelo neugodnosti na globalnoj mreži, ostalih 15 odsto kao najčešće neprijatnosti koje su doživeli na internetu navode šikaniranje, uvrede, lažno predstavljanje i „startovanje starijih osoba“.

najveca opasnost vreba iz skupstine, tamo su budalofili koji unistavaju zemlju, kompjuter se lako iskljucuje, gde se te dzukele gase ???

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.