Izvor: Politika, 13.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studentska odmarališta privilegija najboljih akademaca

Veliko interesovanje za zimovanje u domu „Ratko Mitrović” na Zlatiboru u kome su službe bezbednosti svojevremeno tražile – Ratka Mladića

„Menjam zimovanje u ’Švici’ za jednu smenu u ’Ratku Mitroviću’. Tamo sam proveo neke od najlepših trenutaka u životu!”

Ovako doslovno glasi upečatljivi „grafit” kojim je jedan nostalgični Srbin sa prebivalištem u švajcarskom gradu Luganu ukrasio „zid” grupe >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na Fejsbuku posvećene legendarnom studentskom odmaralištu na Zlatiboru. Popularni „Ratko”, u kome umorni visokoškolci već nekoliko decenija na pola kilometra od „centra” Zlatibora mogu da „pune baterije za male pare”, ponovo će, od 20. januara do 20. aprila 2009. godine, širom otvoriti svoja vrata okružena stoletnim borovima, za devet veselih smena studenata, apsolvenata, budućih mastera i doktora nauka.

Svaki nezaposleni akademac s visokim prosekom i zavidnom redovnošću polaganja ispita na osnovnim studijama, koji se školuje iz budžeta Republike i koji se nađe „iznad crte” na konkursu koji svakog leta i svake zime sprovode Zdravstveno-potporno udruženje studenata i Ministarstvo prosvete, moći će da za 6.030 dinara i uplaćenu godišnju članarinu ZPU provede deset nezaboravnih dana na srpskoj planinskoj lepotici, na bazi punog pansiona i da uživa u specijalitetima lokalne kuhinje, poput čuvene komplet-lepinje.

Kako se prave rang-liste, objasnio nam je Miroslav Gmijović, koordinator mreže ZPU za Beograd:

– Na osnovu podataka o proseku, od toga koja su godina, do koliko su ispita od predviđenih iz prethodne godine studija položili i da li su neku godinu obnavljali, specijalni kompjuterski program Ministarstva prosvete, nakon detaljne provere priloženih dokumenata, koju takođe obavlja Ministarstvo prosvete, „pravi” konačnu rang-listu. Apsolutni imperativ je da je akademac na budžetu – rekao je za „Politiku” Gmijović.

Prema njegovim rečima, teže zdravstveno ugroženi studenti imaju pravo da uz preporuku lekara podnesu molbu Izvršnom odboru ZPU da im finansira boravak na Zlatiboru, a u principu im se uvek izlazi u susret. – Rangira se samo prosek iz prethodne godine studija. Najbitniji je koeficijent položenih ispita: primera radi, ako ste položili tri od pet ispita sa prethodne godine imaćete koeficijent 0,6. Najbolje je, naravno, ako je on 1. Inače, nema rangiranja na osnovu materijalnih prihoda. Ko je na prvoj godini mastera, računa mu se ukupni prosek studija – pojasnila je za naš list Sanja Maljukanović, sekretar beogradskog ZPU.

Prema njenim rečima, najveća konkurencija za boravak na Zlatiboru vlada od sredine februara do 10. marta, kada se dobri studenti uglavnom odmaraju od ispitnog roka. Dešava se čak da od 40 putnika prvih 30 ima sjajan prosek i očišćenu prethodnu godinu.

Na Internetu se može pročitati kuriozitet da su pripadnici britanske obaveštajne službe MI-6 u saradnji sa našim službama, jednog aprilskog dana 2005. godine u dva ujutro, pretresli odmaralište „Ratko Mitrović”, jer su imali dojavu da se tu navodno krije haški begunac Ratko Mladić.

Kompleks „Ratko Mitrović” jedan je od tri „pod kapom” Ustanove studentska odmarališta i oporavilišta Srbije, koja postoji od 1948. godine i nalazi se pod jurisdikcijom Sektora za studentski i učenički standard Ministarstva prosvete i sporta. Druga dva hotela za umorne akademce su oronuli objekti na Paliću i beogradskoj „planini” Avala.

– Objekat na Avali radi s trećinom kapaciteta, raspoloživo je 80 mesta, a konkurs za njega ne sprovodi ZPU već isključivo Ministarstvo. Druge dve trećine još se renoviraju, sredstvima Ustanovestudentskih odmarališta, Ministarstva prosvete i iz Nacionalnog investicionog plana. Ako do aprila 2009, kako je predviđeno, radovi budu dovršeni, kompleks na Avali moći će da primi između 350 i 400 akademaca – rekao je za „Politiku” Rade Dabetić, direktor Ustanove, i dodao da bi uskoro i u odmaralištu na Paliću trebalo da počne renoviranje.

T. Bojković

[objavljeno: 14/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.