Izvor: Arte, 29.Nov.2021, 09:55

Šta nama danas dođe Jugoslavija?

Šta nama danas dođe Jugoslavija? O kulturnim politikama u SFRJ i državama nastalim nakon njenog raspada ONLINE TRIBINA na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine 29. novembar 2021, od 18 do 20 časova

Učestvuju:

Miljenko Jergović, pisac

Dino Mustafić, reditelj

Radina Vučetić, istoričarka

Teofil Pančić, novinar

Duško Radosavljević, politikolog

Moderator:

Nebojša Milenković, >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << muzejski savetnik MSUV

Da li kad pomislite na Jugoslaviju i vi prvo pomislite na njenu kulturu i umetnost — i da li se, kad je SFRJ u pitanju, uopšte može govoriti o jednoj, jedinstvenoj kulturi — ili je upravo kultura generisala destruktivni nacionalistički naboj koji je tu državu na kraju razorio? Je li SFRJ zbilja bila najautonomnija i najotvorenija ne-komunistička komunistička zemlja na svetu, kako je o njoj 1966. pisao američki magazin Tajm ili je pak reč o zemlji u kojoj su slobodoumne ideje i rigidne i apsurdne zabrane funkcionisale istovremeno? Može li postojati totalitarna sloboda i da li je Jugoslavija kao država jednostavno odumirala, kako sugeriše istoričar Dejan Jović, uporedo s fizičkim gašenjem njenog „najvećeg sina“ i neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita? Je li u SFRJ uopšte postojala dugoročna i konzistentna kulturna politika — ili se i odnos prema kulturi i umetnosti menjao zavisno od promena političkog kursa, odnosno spoljašnje i unutrašnje državne politike? Jesu li Jugoslaviju, pa i njenu kulturu, zaista razorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman ili je u trenutku njihovog dolaska na vlast ta država već bila (klinički) mrtva? Takođe, kako u kontekstu jugoslovenske kulturne politike – ili kulturnih politika – možemo posmatrati stanje i kulturnu situaciju u državama nastalim nakon njenog raspada?

Na petoj sesiji u okviru ciklusa tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“ koji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od maja 2019. uređuje muzejski savetnik ovog Muzeja, Nebojša Milenković — odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pokušaće da ponude: pisac Miljenko Jergović, reditelj Dino Mustafić, istoričarka Radina Vučević, novinar Teofil Pančić i politikolog Duško Radosavljević.

Razgovor moderira: N.Milenković.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.