Srbiji stiže prijava od Haga - traže od Beograda da ispruči dve osobe

Izvor: B92, 16.Apr.2021, 17:45

Srbiji stiže prijava od Haga - traže od Beograda da ispruči dve osobe

Mehanizam u Hagu će prijaviti Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju radikala Vjerice Radete i Petra Jojića.

Postupajući sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv dvoje srpskih radikala Vjerice Radete i Petra Jojića zatražio je od predsednika Mehanizma da obavesti Savet bezbednosti UN da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema tom sudu, jer nije uhapsila i izručila Jojića i Radetu.

U odluci sudije Liu Dakuna (Liu Daqun) koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dostavljena medijima, napominje se da je Statut Mehanizma iznad domaćeg zakonodavstva na koje se Srbija poziva kao prepreku za izručenje, kao i da je irelevantno to što ističe spremnost da se Radeti i Jojiću sudi pred domaćim (sprskim) pravosuđem.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gde će se suditi Radeti i Jojiću, 2019. pa ponovo 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svedoke u postupku koji se vodio protiv lidera radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tibunalom (a koji je nasledio Mehanizam).

Sudija napominje da je od pravosnažne odluke kojom je potvrđena obaveza Srbije da se Jojić i Radeta uhapse i izruče od 24. februara 2020, prošlo više od godinu dana i da je nesporno da se optuženi nalaze u Srbiji, kao i da nisu više poslanici Skupštine Srbije.

Suđenje u Hagu Radeti i Jojiću je neophodno, prema stavu Mehanizma, zbog zaštite bezbednosti svedoka koji nisu spremni da protiv nih svedoče u postupcima koji bi se vodili u Srbiji.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji, ali se tužilaštvo na nju žalilo, zbog čega je ukinuta.

Srbija je i dalje na stanovištu da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje, kako je to pre više godina utvrdio Viši sud u Beogradu - jer ne bi odgovarali za ratne zločine pred Mehanizmom, već za optužbe za krivicno delo koje se odnosi na nepoštovanje suda (zastrašivanje svedoka), koje nije propisano domaćim Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, pretili i nudili mito svedocima u slučaju protiv predsednika svoje stranke Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da Haški tribunal ni po koju cenu nema sa pravne strane "moć" da bilo šta učini Vjerici Radeti i Petru Jojiću, ali i Srbiji.

"Mehanizam Haškog tribunala može do mile volje da prijavljuje, ali pred srpskim sudovima je sve rešeno odavno", rekao je Šešelj.

On je dodao da je odavno sud u Srbiji doneo presudu za Radetu i Jojića.

"Srpski sud je doneo presudu da se oni ne mogu izručiti jer nisu izvršeni zločini protiv čovečnosti. Čak i kada bi se menjao zakon, ne bi mogli biti izručeni, njima Haški tribunal sa pravne strane ne može ništa", podvukao je Šešelj, a prenose mediji.

Očekuje se da će predsednik Aleksandar Vučić sutra detaljnije o tome govoriti, a biće i gost emisije Fokus na TV B92 od 21h.

Podsetimo, nedavo je Vučić rekao da je ponosan na činjenicu da nikoga nije isporučio u Hag, podsećajući na poteze prethodnih vlasti, koje su učestvovale u hapšenju i isporučivanju građana Srbije.

Vučić je rekao da je trpeo pritiske i nagovore, ali da za vreme njegovog mandata niko neće biti izručen Haškom tribunalu i da je ponosan na tu činjenicu.

"Moj mandat se bliži kraju i ponosan što nisam dozvolio i nisam želeo da izručimo Hagu, a bilo je pritisaka", rekao je Vučić.

Podsetio je da su lidera radikala Vojislava Šešelja posle oslobađajuće presude vratili u Srbiju, u nadi da će, kaže, spustiti broj glasova SNS-u, koji bi zatim morao u koaliciju sa nekim iz bivšeg DOS-a, ali to nije uspelo.

"Onda su izdali nalog za Šešelja, Jojića i Radetu, ali pošto ih ne gone za ratne zločine, tražili smo da im sudimo ovde. Naše sudije su postupale po zakonu, a nikad to nisu dozvolili, da bi nam uvek držali Damoklov mač", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.