Izvor: B92, 07.Okt.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavanje gorila preko Fejsbuka

U planinama Virunga živi poslednjih 780 brdskih gorila. Siromašna Uganda nema novca da očuva vrstu. Mogu joj pomoći posetioci Fejsbuka, Tvitera ili Majspejsa.

Pre dve godine šumari su u Nacionalnom parku u planinama Virunga, koje se nalaze između Ruande, Ugande i DR Konga pronašli porodicu od 34 gorile. U Nacinalnom parku Ugande izbrojano je 320 gorila, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je gotovo polovina od preostalih 780 na svetu. Ovoj vrsti preti izumiranje, a zainteresovani mogu da pomognu preko adrese www.friendagorilla.org.

Kako piše "Dojče vele" na srpskom, navikavanje na ljude je jedan od načina da se ova retka životinjska vrsta zaštiti. Turisti plaćaju 500 dolara za mogućnost da ih posmatraju.

Međutim, međunarodna pravila zaštite ograničavaju tu vrstu turizma. Samo osam osoba dnevno sme da poseti gorile - i to do sat vremena. Karte za posetu Nacionalnom parku su stalno rasprodate. Zato su saradnici organizacije Vajldlajf smislili novu strategiju.

"Postavili smo kamere i GPS sistem u parku tako da miloni ljudi mogu svakodnevno da prate život gorila. Ako želite da uvrstite gorile među svoje prijatelje na Fejsbuku morate da platite jedan dolar. Taj novac će omogućiti zaštitu ove retke životinjske vrste”, kaže Mozes Mapesa, direktor organizacije.

Gorile se mogu posmatari na Fejsbuku, Tviteru ili Majspejsu na adresi www.friendagorilla.org

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Spas gorila sa Virunge uz pomoć Fejsbuka

Izvor: Deutsche Welle, 07.Okt.2009

U Virunga planinama između Ruande, Ugande i DR Konga živi poslednjih 780 brdskih gorila. Siromašna Uganda nema novca da očuva vrstu. Zato joj može pomoći svaki posetilac Fejsbuka, Tvitera ili Majspejsa.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.