Smena komunikacija

Izvor: B92, 11.Nov.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena komunikacija

Broj korisnika socijalnih mreža na internetu, kao što su Fejsbuk, Majspejs i Tviter, svakodnevno raste u svetu, a samim tim povećava se i razmenjivanje poruka među korisnicima putem ovih sajtova.

Bojan Cvejić

Danas




Samim tim postavlja se pitanje u kolikoj će meri komunikacija preko socijalnih mreža zameniti imejl, kao dosad glavni oblik komunikacije na internetu. Mišljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stručnjaka po ovom pitanju su različita. Dok pojedini smatraju da su takve ocene preuranjene, drugi tvrde da je ovakva smena komunikacije prisutna kako kod mlađih, tako i kod ostalih korisnika.

Istraživanje koje je sprovela američka kompanija „Jupiter Research" pokazuje da skoro 25 odsto korisnika imejla, koji čine gotovo 100 odsto korisnika interneta, deo su socijalne mreže za personalnu komunikaciju. Naime, gotovo 53 odsto ispitanika starosti između 18 i 24 godine koristi socijalne mreže, a 42 odsto onih između 25 i 34 godine starosti koristi pomenute sajtove za komunikaciju umesto imejla.

Prema istraživanju Republičkog zavoda za statistiku o upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji u 2009. godini, u našoj zemlji internet se najčešće koristi upravo za slanje i primanje mejlova. Čak 79,2 odsto korisnika interneta u Srbiji koristi imejl, dok poruke putem četa šalje 42,3 odsto korisnika. U prilog ovome ukazuje i činjenica da su socijalne mreže Fejsbuk, Majspejs i Tviter među 30 najposećenijih sajtova u našoj zemlji, prema podacima sa Alexa.com. Ipak, Fejsbuk je na drugom mestu posećenosti od svih sajtova u Srbiji.

Međutim, Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije, kaže za Danas da se imejl i dalje „neuporedivo više koristi od socijalnih mreža". "Činjenica je da skoro polovina korisnika interneta u Srbiji koristi socijalne mreže, na koje se priključuju prema sopstvenim afinitetima. Ipak, imejl se koristi između ostalog i za poslovne svrhe, za razliku od drugih socijalnih mreža", ističe Marković.

Sličnog mišljenja je i Slobodan Marković, predsednik Centra za razvoj informatike, koji za naš list objašnjava da su male šanse da socijalne mreže potisnu upotrebu imejla."Postoji mogućnost da se u budućnosti, na neki način, spoje ove dve stvari - socijalne mreže i imejl. Ne verujem da će to tako jednostavno biti, jer trenutno ne postoji tehnologija za tako nešto. Međutim, neki i sada eksperimentišu na tom polju", navodi nam Slobodan Marković.

On dodaje da ipak treba imati u vidu i da 100 odsto korisnika socijalnih mreža ima imejl nalog, bez kojeg ne bi ni mogao da pristupi ovakvim sajtovima. Prema njegovim rečima, mnogo je veći broj mlađih korisnika koji za razmenu poruka koriste socijalne mreže većoj meri u odnosu na imejl.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.