Slučaj profesorke koja širi mržnju predat tužilaštvu

Izvor: Blic, 07.Okt.2011, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj profesorke koja širi mržnju predat tužilaštvu

Slučaj Jelene Popović Ivanović, profesorke engleskog jezika iz Srednje mašinske škole, koja je na Fejsbuku objavljivala komentare pune mržnje i netrpeljivosti prema nacionalnim manjinama i LGBT populaciji, predat je Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal u Beogradu. Medijska prašina oko ove prosvetne radnice podigla se 20. septembra, kada su mediji objavili da je pod pseudonimom Nikita Če Buraška na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Fejsbuk profilu otvoreno pozivala na nasilje.

Nakon što je slučaj osvanuo u javnosti, profesorka je dala izjavu u policiji i slučaj je predat Višem tužilaštvu u Novom Sadu. Ovo tužilaštvo potom je slučaj prosledilo Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje je specijalizovano za ovakvu vrstu prestupa.

- Predmet je ustupljen Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal jer je ono jedino nadležno za prikupljanje dokaza o eventualnim krivičnim delima počinjenim na internetu - objašnjavaju u novosadskom tužilaštvu.

Ova profesorka na svom profilu objavljivala je brojne komentare kao što su „j... mi se za različitosti sve dok se taj različiti izjašnjava kao Srbin", ali i otvoreno navodi da se homoseksualaca treba „kloniti, ignorisati i zanemarivati ih", ali ih i „ućutkati na sve načine, jer vrše propagandu bolesti".

- Vrlo mi je nelagodno i neprijatno se osećam zbog toga što se desilo. Profesori bi morali da iznose svoje stavove strogo biranim rečima - izjavio je ranije direktor škole Miloš Mazalica, dodajući da je šokiran tom vešću i da „slučaj neće otići pod tepih".

Direktor je slučaj odmah prijavio i prosvetnoj inspekciji, gde kažu da će disciplinski postupak protiv ove profesorke biti pokrenut ukoliko tužilaštvo utvrdi da je bilo elemenata netrpeljivosti i govora mržnje.

- Naravno, mi smo upoznati sa celom situacijom. Direktor škole nas je pozvao i izložio nam problem, ali prosvetna inspekcija zasad nema nikakve ingerencije, jer se delo nije dogodilo u školi, već je reč o profilu komunikacije koji je privatan. Na tužilaštvu je sada da utvrdi da li je bilo krivičnog dela, koje je delo u pitanju, da li je bilo širenja netrpeljivosti i govora mržnje. Tek ukoliko bude dokaza, direktor donosi odluku, pokreće i vodi disciplinski postupak protiv profesorke tokom kojeg ona može da bude suspendovana. Tek tada nastupa prosvetna inspekcija koja ima ulogu da utvrdi da li je postupak vođen regularno i da li je sve bilo u skladu sa zakonom - kaže Ljubica Srđanov, načelnica Prosvetne inspekcije za Novi Sad.

Kako je rečeno novinarima u školi, profesorka Jelena Popović Ivanović trenutno je na bolovanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.