Izvor: Radio 021, 21.Jan.2021, 12:03

Seksualno nasilje i Balkan: Ispovesti, svedočenja, optužbe - slučaj silovanja iz Srbije pokrenuo je lavinu u regionu

„Nisam tražila" stranica na Fejsbuku za tri dana ima 17.000 pratilaca i žene pišu iskustva o seksualnom napastvovanju i uznemiravanju, a reagovali su i fakulteti.

BBCIlustracija

„Nisam tražila", „Ne znači ne" i „Nisi sama" - reči koje se na isti način razumeju i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini.

Ove snažne poruke su ujedinile Balkan, a ujedno su to, između ostalih, i nazivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Fejsbuk stranica podrške ženama koje su preživele silovanje ili se susretale sa seksualnim uznemiravanjem.

One broje hiljade članova iz celog regiona, koji se posle krvavih ratova možda sad prvi put ovako poneo, otkako je objavljena ispovest glumice Milene Radulović u kojoj kaže da ju je Miroslav Mika Aleksić, vlasnik škole glume, napastvovao pre devet godina.

Aleksić je u nedelju uhapšen, a više devojaka je podnelo krivične prijave protiv njega za silovanje i seksualno uznemiravanje.

Profesoru glume određen pritvor, nove optužbe protiv njega Seksualno nasilje u Srbiji - kome se obratiti za pomoć Kad ti na ulici dobace: „Lutko" Grudva je krenula

Kako dani prolaze, čini se da ova tema o kojoj se decenijama, možda i vekovima ćuti, ne jenjava, već se poput grudve uvećava.

Reagovali su fakulteti iz Beograda, Zagreba i Sarajeva, a stranica Nisam tražila koja postoji od 18. januara već ima više od 17.000 članova.

Svakog dana, stotine žena pišu, pod imenom ili anonimno, o jezivim iskustvima ili sećanjima na neprimerene postupke muškaraca, nastavnika, trenera, a neretko i budućih poslodavaca.

Govore o iskustvima u svim životnim dobima, ali mahom u pubertetu.

Zajedničko svim primerima seksualnog nasilja je što počinitelji polaze iz toga da „imaju moć i kontrolu nad žrtvom", kaže za BBC Josipa Tukara Komljenović iz hrvatske nevladine organizacije Ženska soba - centar za seksualna prava.

„Najčešće su to nama poznate osobe u koje imamo poverenje, da li je to na otac, partner, šef ili porodični prijatelj.

„Odatle polazi strah žrtve da govori o tome", kaže sociološkinja za BBC.

Teško je, užasno teško, silovana sam sa sedam godina od strane maminog rođaka i nikome ne govorim o tome jer ne želim da iko više osim mene pati. Zakopavam to duboko stalno.

Kako valjda predatori mogu da namirišu žrtvu nastavilo se dešavati i dalje u osnovnoj školi (ja sam naravno sebe uvijek krivila i pitala se kako je moguće da mi se to opet dešava mora da je u meni nešto krivo ili da ja nešto krivo radim ili izgledam kada se ponavlja).

Deo jedne od desetina ispovesti sa stranice Nisam tražila

Pokretačice stranice „Nisam tražila" otkrile su da nisu očekivale toliko ispovesti.

„Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorke stranice bile podstaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne govoriti o tome.

„Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa", izjavile su one za Jutarnji list.

BBCMilena Radulović na premijeri filma Balkanska međa

Inicijativu su pokrenule četiri koleginice, bivše studentkinje na Akademiji scenskih umetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

S tim u vezi, Akademija scenskih umetnosti iz Sarajeva oformila je Komisiju za prevenciju seksualnog i rodno zasnovanog uznemiravanja i savetnika kom se studenti mogu direktno obratiti, kontakte možete pronaći ovde.

Akademija dramske umetnosti Sveučilišta u Zagrebu, takođe, poziva sve da prijave rodno i seskualno nasilje i zlostavljanje.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu saopštio je da pokreće posebnu platformu „FDU - Protiv nasilja", sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima, a posebno problemima vezanim za seksualno uznemiravanje.

Sve poruke i prijave možete poslati na adresu protivnasilja@fdu.bg.ac.rs.

Grupu „Nisam tražila" podržali su i iz STEM tim platforme koja se bavi promovisanjem žena u nauci i tehnologiji.

https://www.facebook.com/iamstemteam/photos/pcb.163115058944804/163113128944997/

„Slučaj iz Srbije je bila kap koja je prelila čašu, svi znaju da se to dešava, svi smo svesni, međutim niko o tome ne priča.

„Ako se o nečemu ne priča, po difoltu to se i ne dešava i zato mi je stvarno bilo drago što je ta devojka progovorila", kaže Neira Mujagić iz Sarajeva, autorka STEM tim platforme.

O tome se mora govoriti, ali bez sramoćenja ili okrivljavanja žrtve, dodaje.

„U svim strukama se to dešava, mi to doživljavamo od srednje škole, preko fakulteta.

„To se dešava i muškarcima, ali su uglavnom žene", ističe Mujagić.

„Nisam tražila,imala sam samo 14 godina...on 21. Osuđen je na samo godinu dana, suđeno mu kao mlađem punoletniku!

Prvi put umesto od ginekologa, imala sam pregled od patologa jer sudski ginekolog je bio na odmoru. Nije isto raditi sa mrtvima i sa živima.Tada sam mislila da je bolje da nisam živa.

Više od toga bolelo je to što me je okolina osuđivala! `Da nije htela ne bi joj se to dogodilo!`

Poručujem mu: „Nisi me ubio, nisi me slomio, nastavila sam, podigla se bolja i jača!"

Neira Mujagić očekuje da će se neka promena desiti u narednom periodu i da su mlade devojke „ta prekretnica".

Ima 21 godinu i studira građevinu u Istanbulu.

„Moja majka to ne može da uradi, jer ima blizu 60 godina, ali je na našoj generaciji da promenimo nešto i kažemo dosta je".

Želje nasuprot realnosti

Influenserka Ana Jakšić iz Beograda o ovim temama je dosta pisala na društvenim mrežama.

Primetićete da je lepo navedeno da tražim dokaze za predatorsko ponašanje u vidu bilo kakvog snimka i slično, ispovesti koje sam kačila sam kačila zato što znam kojih je slao, preko sajta ide samo uz dokaze, nemojte da pokušavate od ovoga da pravite sprdnju jer se ja ne sprdam pic.twitter.com/4KusAiGR7q

— TarotBebac (@tarot_bejb) January 20, 2021

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.