Izvor: S media, 30.Jun.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijci osudili Fejsbuk aktiviste: Deset godina zatvora zbog onlajn poruka koje su ohrabrivale proteste

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je sedmoro sajber aktivista na od pet do 10 godina zatvora zbog, kako navodi Human Right Watć (HRW), podsticanja protesta, uglavnom putem društvene mreže Fejsbuk .

Kako je saopštio HRW, a preneo BBC, oni su uhapšeni u septembru prošle godine, a suđenja su počela u aprilu.

Oni su, navodi HRW, optuženi za postavljanje onlajn poruka koje su ohrabrivale >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << proteste iako, kako se ukazuje, nisu optuženi da su direktno učestvovali u demonstracijama.

HRW ovakve presude vidi kao poslednji potez te države protiv iskazivanja različitih političkih stavova.

Na najdužu kaznu od 10 godina osuđen je aktivista koji je napravio dve Fejsbuk grupe u kojima se navodno objašnjavaju najbolje tehnike za proteste.

Nekoliko optuženih, prema tvrdnjama HRW, izjavilo da su torturom primorani da priznaju navode iz optužnice.

HRW navodi da su na dve stvari u ovom slučaju vlasti Saudijske Arabije bili posebno osetljivi - politički kriticizam izražen na internetu i proteste koje je "namestila" Šiitska manjina na istoku zemlje.

HRW je pozvao zvaničnike Evropske unije da osude poslednje presude u toj zemlji.

"Osuđivanje ljudi na zatvorske kazne zbog poruka na Fejsbuku šalje snažnu poruku da u Saudijskoj Arabiji ne postoji sloboda govora, čak ni na društvenim mrežama", zaključio je zamenik direktora HRW na Bliskom istoku Džo Stork.

(Tanjug)

Foto: Beta/AP Photo/Paul Sakuma, File

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.