Saša Dimitrijević karikaturista: Od malena „krivio“ ljude!

Izvor: RadioCity.rs, 16.Jan.2016, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saša Dimitrijević karikaturista: Od malena „krivio“ ljude!

Nova nagrada poznatom niškom karikaturisti stiže sa Festivala čija je tradicija duga 20 godina. On je prvi put učestvovao na konkursu španskog Festivala i u konkurenciji 400 radova karikaturista iz 50 zemalja, sa temom "Bikovi da, toreadori ne", osvojio je treću nagradu. Radovi su ocenjivani na Fejsbuk stranici Festivala pod kojim je organizovan konkurs. Prva nagrada je otišla u Ekvador, druga u Meksiko a treća, eto, stiže u Srbiju, u Niš.  
Prethodna godina takođe je >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << bila uspešna za Sašu. Osvojio je specijalnu nagradu novina "Cumhuriyet" na 5. međunarodnom konkursu u turskom gradu Milasu, koji se svrstava među 5 najznačajnijih u svetu, dok je na Međunarodnom konkursu za karikaturu i aforizam festivala "Pijanac 2015" u Makedoniji, osvojio specijalnu nagradu.
Saša Dimitrijević navikao je već na nagrade, ima ih sigurno preko 60. Jedna od značajnih je i nagrada na Međunarodnoj izložbi karikatura u Hrvatskoj 2014. godine kada je osvojio prvo mesto. Tema je bila „Sport na pustom ostrvu“, a ono što je njemu kao autoru značajno je to što je žiri zapravo bila publika galerije u kojoj su karikature bile izložene.
„Čovek je od krvi i mesa pa mu prija. Ja sam prvi karikaturista iz Srbije koji je posle 20 godina dobio neku nagradu u Hrvatskoj. Ja sam na neki način otvorio vrata. Ono što ne uspeju političari - uspeju umetnici, ne govorim samo o karikaturi“, rekao nam je tada Saša.
Ući u profesionalne umetničke vode u Srbiji,  prava je avantura. Saši crtanje karikatura nije oduvek bila profesija.  A da to postane, presudni značaj imala je upravo nagrada.
„Karikaturom sam se uvek bavio, međutim, radio sam i neke druge poslove. Najprelomnija tačka mi je bila 2003. godina, kada sam dobio „Zlatnog Pjera“ i tada sam se lomio da li da idem u profesionalne vode. Rekao sam da idem, pa šta bude. I eto, stigao sam nekako dovde. Ipak je to neka životna prekretnica, kao i nagrada u Kragujevcu“, objašnjava karikaturista.
Saša se u jednom periodu svog života bavio i slikarstvom, čak vrlo uspešno, ali ga je ljubav prema karikaturi uvek vukla. Svoje početke ozbiljnog  bavljenja karikaturom upoređuje sa eksplozijom bombe.
„Od malena sam "krivio" ljude, to je tištalo u meni. Prvu nagradu dobio sam 1981. godine u Politikinom zabavniku. Bio je konkurs da se nacrta karikatura gitariste Generacije 5 i osvojio sam 2. nagradu, ali je to uvek bilo nekako sa strane. Za mene kažu da sam eksplodirao kao bomba i dan danas se čuje eksplozija“, iskren je niški umetnik.

Saša svoje karikature objavljuje u „Narodnim novinama“ i na „Belle Amie“ portalu.
Do ideja za karikaturu dolazi lako, priče su na svakom koraku, dok šeta gradom ili plaća račune. I od banalnih stvari može da se napravi dobra karikatura, samo je važno da autor opaža stvari, a zatim ih !iskrivi", tj. karikira.
„Karikatura je kao forma vrlo teška jer ima zadatak da nekog nasmeje. Biti klovn, aforističar ili karikaturista jako je teško. Trudim se da moje karikature budu smešne čak i kada su gorke i cinične. Najvažniji je pogled na svet i vizuelna percepcija. Ja nešto vidim na drugi način, ili ljudima možda promakne“, rekao je u ranijim razgovorima sa našom ekipom, karikaturista Saša Dimitrijević.
Ljudi vole karikature, vole da se nasmeju i razvesele, iako karikatura itekako opominje, podseća i kritikuje. Najzanimljivija je onima koji kao što reče autor “na svet gledaju iz drugog ugla“.  A za one koji razmišljaju na ovakav način, karikatura je uvek i zanimljiv i drag poklon. 
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.