Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samouki dvanaestogodišnjak vešt programer

Rastko Đorđević sam otkrivao tajne kompjuterskog programiranja i naučio da pravi sajtove i aplikacije

Kao i većina njegovih vršnjaka Rastko Đorđević ima profil na „Fejsbuku”, samo što su njegova interesovanja netipična za jednog dvanaestogodišnjaka: takmičenje iz matematike i fizike, developer igara, Profesionalno udruženje SQL servera, Startap zajednica Srbije...

Još mnogo toga je neobično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kod ovog učenika šestog razreda osnovne škole „Milan Đ. Milićević”. Majka mu nikada nije branila da sedi ispred računara. Prvu igricu je „hakovao” sa tri godine, dve godine pre nego što je naučio da čita. Kasnije je gledao uputstva na „Jutjubu”, čitao stručne knjige i istraživao, dok nije, kombinujući razna uputstva, ovladao veštinom kodiranja.

Prvi sajt je napravio sa nepunih 11 godina. Engleski je progovorio maltene kad i srpski i sada je na nivou da može da prati i drži stručna predavanja na ovom jeziku.

Prošle godine dobio je prvu nagradu na takmičenju Univerziteta „Metropoliten” za najbolju veb-aplikaciju. Pobedio je s radom na temu „Kako kreirati veb-sajt”.

Beogradski vunderkind posetio je našu redakciju da pokaže nezavisnu aplikaciju koju je napravio za „Politiku.

„Vidite, može da se bira ćirilica ili latinica, a kada izađete iz aplikacije na ikonici se pojavljuju najnoviji naslovi. To niko drugi nema”, objašnjava dok prevlači prstom preko velike „nokije” vešto kao svi klinci koji odrastaju u digitalnoj eri, s tom razlikom što je ovde sve programirao on sam.

Aplikaciju za naš list, uz koji je, kaže, naučio prva slova, a i danas ga rado čita, napravio je za tri dana.

Od četvrtog razreda Rastko ide u Centar za regionalne talente. Osvaja nagrade na takmičenjima iz matematike, fizike i informatike, mada za matematiku ne može da kaže da mu je omiljeni predmet.

U slobodno vreme se bavi programiranjem ili igra istorijske i strateške igre. Prošle godine je u letnjoj školi za talente upoznao Srđana Božovića, jednog od najboljih programera u Srbiji, koji ga je uputio na „Microsoftovu” zajednicu. Danas je Rastko daleko najmlađi u ovoj grupi koja, pod pokroviteljstvom američke kompanije, okuplja ljude koji se profesionalno ili iz hobija bave njihovim tehnologijama. Biće i najmlađi predavač na drugoj konferenciji „Tarabica” krajem marta.

Želja mu je da upiše Matematičku gimnaziju, bude programer u  Razvojnom centru „Microsofta” u Srbiji i nastavi da se bavi razvijanjem njihovih tehnologija.

Ako neko od vršnjaka pomisli „kakav štreber”, neka pogleda šta Bil Gejts poručuje današnjim klincima. Jedan od 11 saveta glasi „Budi ljubazan prema štreberima. Velike su šanse da ćeš raditi za jednog od njih”. Rastko je Gejtsove savete objavio na svom profilu na „Fejsbuku”.

J. Kavaja

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.