Ruinirane klinike čekaju bolja vremena

Izvor: RTS, 17.Jan.2013, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruinirane klinike čekaju bolja vremena

Rekonstrukcija Dečje očne klinike počeće sledeće nedelje, i to posle objavljivanja fotografija ruinirane zgrade na društvenoj mreži. Međutim, iz Kliničkog centra Srbije upozoravaju da mnoge zgrade decenijama čekaju obnovu.

Posle objavljivanja fotografija na društvenoj mreži Fejsbuk, na kojima se vidi kako izgleda Dečje odeljenje Klinike za očne bolesti, reagovali su nadležni. Sledeće nedelje počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekonstrukcija. Iz Kliničkog centra Srbije upozoravaju da mnoge zgrade decenijama čekaju obnovu.

Prosečan životni vek u Srbiji je 74 godine, a gotovo toliko su stare i zgrade u sklopu Kliničkog centra Srbije. Slika je svuda identična, uništene fasade, otpali malter, prozori ne dihtuju, propali podovi i toaleti. Bolji uslovi u tim klinikama sada zavise od dobre volje donatora.

Direktor Klinike za očne bolesti, KCS Ivan Stefanović rekao je da materijalna situacija u zemlji nije bila takva da može da se sredi ceo Klinički centar Srbije.

"Mi smo puno puta krečili tako što smo dobijali donacije, molili prijatelje da nam pomognu i puno akcija smo napravili. Situacija u zemlji materijalno nije bila takva da može ceo KCS da se sredi, mi nikog ne okrivljujemo za to", naveo je Stefanović.

Stefanović objašnjava da kad god su tražili piomoć odgovor je bio "u pravu ste, to će svakako doći na red".

Odeljenje Dečje očne klinike došlo je na red.

Direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić rekao je da jevažno da projekt postoji i da će već iduće nedelje moći da počnu radovi.

Ostale ruinirane zgrade čekaju bolja vremena, jer novca nema.

"Za kupovinu najneophodnije opreme određena je suma od milion evra. Šta možete da pokrijete time, ima 41 radna jedinica, ako na svaku dodate 20 hiljada evra, time ne možete ni da okrečite. Jasno vam je da su mogućnosti jako ograničene", naveo je Ristić

Iz resornog ministarstva poručuju da zdravstvene ustanove moraju da dostave predloge o tome šta im je neophodno. Oni će, kažu, biti razmotreni u narednom periodu i obuhvaćeni budžetom za ovu godinu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.