Izvor: Facebook Srbija, 06.Dec.2010, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Redizajn profil stranica



Narod ne voli velike promene na Fejsbuku. Više puta smo kukali zbog izmena i 'redizajnova'. Vodeći ljudi ove društvene mreže to dobro znaju, tako da nam poslednjim meseci polako doziraju izmene i promene. Na red je došao redizajn profil stranice.

Za razliku od ranijih promena, za ovu se >> Pročitaj celu vest na sajtu Facebook Srbija << sami morate prijaviti, što znači, da bar u ovoj fazi neće biti promena vaše profil stranice ukoliko to sami nista zahtevali, čime se Fejsbuk delimično ograđuje od vašeg eventualnog kukanja kasnije kako vam se ne dopada redizajn.
Šta je promenjeno? Na stranici gde se prijavljujete za promenu i prelazak na novi dizajn profil stranice detaljno su prikazane promene kroz slike i video. Ispod ovog pasusa možete videti i kako to izgleda u praksi, odnosno mali uporedni prikaz starog i novog profila.
Horizontalni (vodoravni) tabovi koji su se nalazili na vrhu stranice sada su prebačeni u levi deo i postaju vertikalni (uspravni). Opcije poke, dodavanje prijatelja i slanje poruka su prebačene u gornji desni ugao, nisu više linkovi, već su poprimili oblik dugmića. Novost i zanimljivost je opcija Chat umesto slanja poruke, ukoliko je prijatelj online.

Veliki naglasak je dat na status veze, tako da ko je u vezi (in relationship) ili je linkovao svoju bližu rodbinu na profilu biće srećan jer se upravo te informacije, plus mini lista prijatelja, prikazuju u levom delu ispod profil fotografije i menija.
Fotografije su definitivno u prvom planu tako da će vrh srednjeg dela stranice biti rezervisan za poslednje fotografije na kojima ste tagovani, a ako vam je to isključeno putem opcija privatnosti, prikazivaće se vaši poslednje dodati albumi. Srednji deo je praktično ne promenjen, i tu će se prikazivati vaše poslednje aktivnosti.
Klikom na levi meni, opcija fotografije (photos) dobija se novi način prikaza svih albuma, gde na vrh dolaze poslednji albumi, pa tek onda tagovane fotografije od strane drugih, čime je napravljena rotacija.
Klikom na levi meni, opcija prijatelji (friends) prikazuje se se redizajnirana lista prijatelja sa 6 prijatelja u jednom redu (ponovo naglasak na fotografijama).
Sve opcije prikaza se jednostavno edituju klikom na dugme Edit, u gornjem desnom uglu.
Desni deo profil stranice postaje jako interesantan, ponajviše kada posetite profil nekog vašeg prijatelja. U tom delu se prikazuju vaše zajedničke fotografije kao i zajednički prijatelji.
Promene, u suštini, nisu drastične i izvšene su samo u delu sa prikazima profila, ne i na naslovnoj (home) strani.
Na šta treba obratiti pažnju? Privatnost ovom prilikom nije promenjena, što znači da opcije privatnosti koje ste podesili, šta od podataka ko može da vidi, i dalje ostaju. Ipak jedna opcija je jako bitna : prilikom editovanja profila obratite pažnju na deo relationships gde pri dnu stoji informacija da će vaša rodbina i lista prijatelja biti prikazana u levom delu profil stranice. Tu možete dodati i prikaz neke od lista prijatelja, ako ste ih kreirali. Finta je u tome da ukoliko dodate prikaz neke liste prijatelja, ona će po prvi put biti svima (onima koji inače mogu da vide vaše prijatelje na Fejsbuku) dostupna na uvid, što je do sada bila stroga privatnost.
Primer: Ukoliko imate listu prijatelja Najbolji drugari, koji ste koristili da razvrstate podatke ili da toj listi dozvolite veća prava nad profilom, može se desiti da je slučajno prikažete u delu relationships, čime će svi vaši prijatelji videti koga ste vi to odabrali za najbolje prijatelje. Pažljivo sa time.
Zamerke za sada idu na račun toga što nedostaje About me ispod profil fotografija i što se na profilu umesto opcije slanja poruke pojavljuje opcija Chat ako je prijatelj online.
Pogledajte i neke od komentara fanova na Facebook fan stranici FejsbukSrbija.com
Svaka promena prija, inače bi Fejsbuk vremenom postao monoton. Uživajte u novim profilima.

Nastavak na Facebook Srbija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Facebook Srbija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Facebook Srbija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.