Rađa se srpska Silicijumska dolina

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 00:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rađa se srpska Silicijumska dolina

Suprotno većini mladih koje ne zanima preduzetništvo, mnogi domaći programeri pokrenuli su veoma uspešan mali IT biznis

Nikome nije promaklo kada je sajt za modifikovanje i razmenu fotografija sa 13 zaposlenih nedavno prodat „Fejsbuku” za milijardu dolara. Vest je protutnjala planetom, posebno onim delovima sveta u kojima se ceni inicijativa, u ovom slučaju preduzimljivost dvojice osnivača „Instagrama”.

Kako preduzetništvo još uvek nije interesantno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvećem broju ljudi u Srbiji, domaći „instagrami” odnosno mali biznis u IT sektoru uglavnom raste daleko od očiju šire javnosti.

U Srbiji se rađa zajednica informatičara, matematičara i elektroinženjera koji su pokrenuli sopstveni posao zasnovan na novim tehnologijama (takozvani start ap) razvijajući uglavnom programe za računare i pametne telefone (smartfone). Reč je o mladima koji su rešili da posle fakulteta uđu u preduzetničke vode radeći sami za sebe. Izvoz proizvoda a posle nekog vremena i prodaja firme – postali su stvarnost za mnoge od njih. Tako je nedavno beogradski „Njuzkurv”, koji je proizveo aplikaciju za određivanje mesta različitom sadržaju na sajtovima (koji tekst treba da stavite na udarnu poziciju a koji da skrajnete) kupila italijanska „Neodata grupa”. O ovoj transakciji nedeljama se govori u društvu mladih srpskih preduzetnika koji posluju u svetu visokih tehnologija jer prodaja dokazuje da je uspešan mali IT biznis i u Srbiji, ipak, moguć.

U januaru su trojica inženjera tehnologije iz Novog Sada osnovali „Akson inteligentne sisteme”, zaposlili još trojicu stručnjaka i započeli posao sa aplikacijom za prepoznavanje srpskog jezika.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 29. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Jelena Stevanović

objavljeno: 29.05.2012.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rađa se srpska Silicijumska dolina

Izvor: B92, 29.Maj.2012

Beograd -- Suprotno većini mladih koje ne zanima preduzetništvo, mnogi domaći programeri pokrenuli su veoma uspešan mali IT biznis...Nikome nije promaklo kada je sajt za modifikovanje i razmenu fotografija sa 13 zaposlenih nedavno prodat Fejsbuku za milijardu dolara...Vest je protutnjala planetom,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.