RAT IZRAELA I FEJSBUKA Vlast krivi Zakerberga za to što je mladić ubio devojčicu

Izvor: Blic, 07.Jul.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAT IZRAELA I FEJSBUKA Vlast krivi Zakerberga za to što je mladić ubio devojčicu

Fejsbuk nalog 17-godišnjeg Muhameda Trajre iz palestinskog sela Bani Naim na Zapadnoj obali, ubice 13-godišnje Izraelke Halel Jafe Ariel podstakao je ovih dana eskalaciju "rata" između Izraela i te društvene mreže.

Izraelski ministar javne bezbednosti Gilad Erdan je odmah nakon ubistva devojčice osudio menadžment Fejsbuka što nije sarađivao s Izraelom u praćenju zapaljivog sadržaja.

Mladić je na svojoj Fejsbuk stranici napisao: "Smrt je pravo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahtevam svoje pravo da umrem", dodavši "Grobe gde si, zar ne pitaš za mene? Anđele smrti zar ti nisam nedostajao?"

Taj mladić je 30. juna preskočio ogradu oko jevrejskog naselja Kirjat Arba nedaleko od svog sela, provalio u jednu kuću i usmrtio devojčicu nožem u njenom krevetu.

Erdan je u emisiji izraelskog TV Kanala2 tvrdio da je deo krvi onih koji su ubijeni u Izraelu na rukama Fejsbuka.

"Danas je Fejsbuk, koji je doneo zadivljujuću pozitivnu revoluciju svetu, nažalost postao monstrum. Dijalog, huškanje, laži mlade palestinske generacije se dešavaju na platformi Fejsbuka... Pozivam Zakerberga (Marka, osnivača Fejsbuka) na samoposmatranje", rekao je Erdan.

Najnoviji talas nasilja koji je najpre počeo da jenjava u poslednjih nekoliko nedelja ponovo je eskalirao krajem juna. Izraelska strana smrtonosne napade Palestinaca pripisuje divljem huškanju na nasilje, posebno na Fejsbuku.

Ubica devojčice je takođe ranije izražavao i divljenje prema Hitleru i ubijanju Izraelaca i drugih Jevreja.

Erdan je ukazao da je Fejsbuk trebalo nadgledati na vreme i ubistvo bi se izbeglo, pa su izraelske vlasti veoma ljute na Fejsbuk. On je početkom ove godine tražio od Sajmona Milnera, zaduženog za politiku Fejsbuka u Velikoj Britaniji, na Bliskom istoku i Severnoj Africi da osnuje poseban tim i da odgovara na zahteve policije i izraelske bezbednosne službe da uklanja zapaljive materijale, što nije učinjeno.

"Za sada Fejsbuk sabotira rad izraelske policije jer kada im se obrate u vezi sa stanovnikom Judeje i Samarije postavlja vrlo visoku granicu za uklanjanje huškačkog sadržaja," rekao je Erdan.

Od početka oktobra Palestinci su ubili 34 Izraelca, dvoje američkih turista, jednog Eritrejca i jednog Sudanca u uličnim napadima, uglavnom nožem.

Za to vreme ubijeno je najmanje 214 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a drugi su poginuli u sukobima i demonstracijama. Ta zemlja ocenjuje da je nasilje posledica huškanja na napade, dok Palestinci smatraju da je to rezultat decenijske okupacije.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Deo krvi ubijenih u Izraelu na rukama Fejsbuka"

Izvor: RTS, 07.Jul.2016

Fejsbuk nalog 17-godišnjeg Muhameda Trajre iz palestinskog sela Bani Naim na Zapadnoj obali, ubice 13-godišnje Izraelke Halel Jafe Ariel podstakao je ovih dana eskalaciju rata između Izraela i te društvene mreže. . Izraelski...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.