Protestna šetnja u Zagrebu

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna šetnja u Zagrebu

Oko 8.000 hiljada ljudi protestovalo četvoročasvnom štetnjom Zagrebom. Demonstranti uzvikvali "Jaco, odlazi", "Hoćemo izbore" i "Dole vlada". Prema rezultatima ankete, 70 odsto građana Hrvatske podržava antivladine proteste, trećina kaže da će im se pridružiti.

Četvoročasovni antivladin protest u Zagrebu završen je večeras bez incidenata. Demonstranti su se okupili poslepodne na Cvetnom trgu, odakle su, posle skupa, krenuli u protestnu šetnju.

Kolona se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvo uputila prema Markovom trgu, na kome se nalazi sedište vlade i Hrvatski sabor i na kome su protesti zabranjeni. U tome ih je sprečio kordon policije, nakon čega su krenuli prema sedištu HDZ-a, koje je čuvalo 50 policajaca.

Demonstranti su uzvikivali parole "HDZ odlazi", "Jaco odlazi", "Hrvatska policija - mito i korupcija", "Dole vlada" i "Štitite mafiju". Osim transparenta, na kome su premijerka i ministri prikazani kao čobanica i stado ovaca, nošene su i zastave sa natpisom "Volim Hrvatsku, ne EU" i transparent "Hrvatsko proljeće 2011."

Učesnici protesta su prošli pored Hrvatske narodne banke, sedišta Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, zgrde HRT-a, Hrvatske privredne komore i MUP-a, gde su zatražili ostavku ministra unutrašnjih poslova Tomislava Karamarka.

Tokom šetnje su došli i do kuće šefa poslaničkog kluba HDZ-a Andrije Hebranga, koji je više puta iznosio vrlo kritičke komentare o protestu i organizatorima, i tu se zadržali oko pola sata pozivajući ga da izađe.

U šetnji je učestvovalo najviše 8.000 ljudi, naveo je internet portal Jutarnjeg lista.

Nešto posle 21 čas, demonstranti su završili šetnju na Trgu bana Jelačića. Novo protestno okupljanje najvljeno je za utorak 8. mart.

U današnjem podnevnom Dnevniku, HRT je objavila rezultate istraživanja agencije "Hendal" prema kojima čak 70 odsto građana Hrvatske podržava proteste širom zemlje, a trećina namerava da im se pridrurži.

Prema anketi, 21 odsto građana je protiv antivladinih protest, devet odsto nema stav, a čak 61 odsto ispitanih smatra da Vlada treba što pre da odredi datum raspisivanja prevremenih izbora.

Za naredne dane antivladini protesti su zakazani u više mesta u Hrvatskoj. Od ponedeljka do srede mitinzi će biti održani u Puli, Čakovcu, Bjelovaru, Rijeci, Vinkovcima i Karlovcu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protestanti u Zagrebu traže raspisivanje izbora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Mar.2011

Sa zahtevom da Vlada što pre raspiše izbore u nedelju oko 16 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu protestanti su počeli novi antivladin protest. Na protestu se u početku okupilo oko hiljadu građana. Pozdravio ih je Ivan Pernar, koji je pre 15-tak dana i započeo s protestima okupljenih oko društvene...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

PROTEST "FEJSBUKOVACA" U ZAGREBU PROŠAO BEZ INCIDENATA

Izvor: Kurir, 07.Mar.2011, 00:49

ZAGREB - Nakon pet časova okupljanja i šetnje Zagrebom, u kojoj je učestvovalo oko 7.000 ljudi, završen je bez incidenata današnji "fejsbuk protest", jedan u nizu u kojima se traže smena premijerke Jadranke Kosor i prevremeni izbore za Sabor...Protesti, koji se organizuju putem Fejsbuka, uz brojno...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.