Protesti protiv noćne prohibicije u sredu u parku kod Manježa

Izvor: Blic, 23.Maj.2011, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti protiv "noćne prohibicije" u sredu u parku kod "Manježa"

Treći po redu protest protiv odluke Gradske skupštine o zabrani prodaje alkohola posle 22 sata u prodavnicama pod nazivom “Ulice su i dalje naše“ održaće se u sredu od 21.59 u parku Manjež. Kako kažu organizatori, ovim skupovima se bore za osnovno ljudsko pravo na izbor koje im je ovom odlukom gradskih vlasti narušeno.

Treći protest je, kao i prethodna dva, organizovan preko socijalnih mreža Fejsbuk, Tviter i slanjem sms poruka. S obzirom da se na prvom skupu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u parku kod hotela "Palas" okupilo oko 2.000, a u drugom u Studentskom parku oko 3.000 građana, i ovaj put se ne očekuje manja cifra.

- Izričito se protivimo ovoj zabrani jer gradska vlast u ovom slučaju direktno ugrožava naše osnovno ljudsko pravo na izbor. Želimo da naše neslaganje sa ovom odlukom pokažemo još jednim mirnim skupom, druženjem i komunikacijom, bez incidenata i nasilja. Nećemo napuštati park, blokirati ulice ili bilo šta slično čime bismo kršili javni red i mir. Važno je da svi znaju da mi nismo politička organizacija koja koristi situaciju za promociju, mi smo građani koji se protive ograničavanju sloboda i kršenju Ustava - kaže Uroš Gajić, jedan od organizatora skupa.

Motiv protesta je da se ova odluka na sudu proglasi neustavnom, kao što se to nedavno dogodilo u Novom Sadu. Da podsetimo, protekle nedelje su studenti Pravnog fakulteta Dušan Romčević i Vladimir Rajković podneli Ustavnom sudu Inicijativu za proveru ustavnosti odluke o zabrani prodaje alkohola prodavnicima posle 22 sata.

Prema najavama iz političke stranke "Nijedan od ponuđenih odgvora" (NOPO), očekuje se da će i oni u toku sutrašnjeg dana podneti sličan zahtev.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.