Proruski aktivisti zarobili komandanta ukrajinske mornarice i zauzeli dve vojne baze

Izvor: Blic, 19.Mar.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proruski aktivisti zarobili komandanta ukrajinske mornarice i zauzeli dve vojne baze

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, koji su danas zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka. Oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su bazu.

Portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Vladislav Seleznjev naveo je preko Fejsbuka da su proruske snage zauzele >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulaz u ukrajinsku pomorsku bazu u Novojezerskom, na zapadu Krima.

Proruske snage su, prema njegovim rečima, traktorom probile kapiju, a njihovo napredovanje su zaustavili "ruski vojnici".

U međuvremenu agencija AFP je javila da su tokom popodneva bazu u Novoozernoju napustilo oko 50 ukrajinskih vojnika dok pored stoje ruski vojnici.

Iznad baze vijori se takođe ruska zastava.

Prethodno, u Sevastopolju, Igor Jeskin, predstavnik ruskih snaga na mestu incidenta u ukrajinskoj bazi, izjavio je novinarima da je Gajduk "bio blokiran i nije imao kuda da ode. Isteran je napolje i odveden". Zapadne agencije su prethodno izvestile da je oko 200 pripadnika ruskih pristalica zauzele bazu.

"Bilo ih je oko 200. Neki od njih su nosili maske na licu. Nenaoružani su i s naše (ukrajinske) strane nije ispaljen nijedan metak", izjavio je Agenciji Frans pres (AFP) portparol ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov.

Oficiri u bazi su se, prema njegovim rečima, zabarikadirali u zgradi.

Asošiejtid pres je javio da je u bazu stigao i komandant ruske Crnomorske flote.

Fotograf američke agencije naveo je prethodno da je posmatrao kako je nekoliko stotina pripadnika jedinice za samoodbranu Krima zauzelo bazu ukrajinske mornarice u luci na Crnom moru i na nju istaklo rusku zastavu.

Krimske jedinice nisu bile naoružane, preneo je AP.

Rojters je izvestio da su na ulazu u bazu podignute tri ruske zastave i da ispred kapije, prema navodima očevica, stoje trojica naoružanih ljudi, "moguće ruskih vojnika", kao i nekoliko nenaoružanih pripadnika krimskih jedinica.

Televizija "Raša tudej" javila je, u međuvremenu, da su u Simferopolju ubijena dva čoveka - pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, a još dvojica ranjena kada su snajperisti otvorili vatru sa delimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra.

Jedan snajperista je, navodno, priveden, a drugi se nalazi u bekstvu.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.

Putin predao sporazum o Krimu na verifikaciju Ustavnom sudu

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Ustavnog suda Rusije da verifikuje ustavnost sporazuma o pripajanju Republike Krim i grada Sevastopolja Ruskoj Federaciji, saopštile su ruske vlasti.

Taj zahtev je predat juče, saopštila je danas pres služba Suda ruskoj agenciji Interfaks, dodajući da se taj slučaj neće razmatrati na javnim saslušanjima.

Putin i krimski lideri potpisali su juče u ruskom parlamentu sporazum kojim se poluostrvo Krim i Sevastopolj, grad sa posebnim statusom, primaju u sastav Ruske Federacije, a rok za okončanje prelaznog perioda njihove integracije je 1. januar 2015. godine.

Taj sporazum će se privremeno primenjivati počev od datuma potpisivanja, a na snagu će zvanično stupiti kad bude ratifikovan u parlamentima Krima i Rusije, naveo je "Glas Rusije".

Putin je, uz zvuke ruske nacionalne himne, dokument o prihvatanju Krima i Sevastopolja u sastav Rusije potpisao sa predsednikom krimskog parlamenta Vladimirom Konstantinovim, krimskim premijerom Sergejem Aksenovim, kao i sa gradonačelnikom Sevastopolja Aleksejem Čalijem, preneo je Itar-Tas s.

U tekstu sporazuma se navodi da se Krim smatra primljenim u sastav Ruske Federacije. Potpisivanjem sporazuma, Ruska Federacija danas uspostavlja dve nove članice - Republiku Krim i grad sa federalnim statusom Sevastopolj, prenose ruske agencije.

Juče je jedan pripadnik snaga za samoodbranu Krima je poginuo, a dvojica su ranjena kada je na njih otvorena vatra u glavnom gradu Krima Simferopolju.

Ranije juče je jedan ukrajinski vojnik preminuo je od zadobijenih povreda u pucnjavi prilikom napada na vojnu bazu na periferiji Simferopolja, izjavio je portparol ministarstva odbrane Vladislav Seležnjov.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Proruski aktivisti zarobili komandanta ukrajinske mornarice i zauzeli dve vojne baze na Krimu

Izvor: Blic, 19.Mar.2014

Pripadnici proruskih krimskih jedinica za samoodbranu, koji su danas zajedno sa ruskim snagama zauzeli bazu ukrajinske mornarice u Sevastopolju, saopštili su da zarobili komandanta mornarice Sergija Gajduka. Oko 200 proruskih aktivista, pripadnika krimskih jedinica za samoodbranu, zauzeli su bazu. Ruska...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.