Promenljiv april se nastavlja: Sva godišnja doba u jednom mesecu

Izvor: B92, 18.Apr.2021, 15:00

Promenljiv april se nastavlja: Sva godišnja doba u jednom mesecu

Veoma hladan, i promenljiv april se nastavlja, a čini se da proleće i sunčani dani neće uskoro obradovati Srbiju.

"Srbija je prethodnih dana tokom noći i jutarnjih časova bila na udaru mraza, uz jutarnje temperature i do -4°C, pri tlu i niže, a na Kopaoniku je bilo i do -9°C. U prilig mrazu išlo je vedro vreme, pa je došlo do velikog izračivanja vazduha u atmosferu", napisao je na svom Fejsbuk profilu, meteorolog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Đorđe Đurić.

U noći između subote i nedelje Srbiju je zahvatilo naoblačenje sa juga, pa je mraz izostao u većini predela, ali ga je ipak i dalje bilo u centralnim i severnim delovima Srbije.

Česta pojava mraza tokom marta i aprila, dovela je velikih oštećenja i veoma velikih nepogodnosti po poljoprivredne i ratarske kulture.

Danas, prema kraju dana sledi postepeni prestanak ili slabljenje padavina.

U većem delu Srbije očekuje se da padne od 10 do 20 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i do 30 mm.

Nedelja će nakon jutarnjih 2 do 8°C, na planinama ispod 0°C, doneti tokom dana 8 do 14°C, a Beogradu 10°C. Snežnog pokrivača ima uglavnom u planinskim predelima iznad 1000 metara, pa su tako pod veoma tankim snegom niži predeli Zlatibora i drugih planina oko 1000 metara.

Iznad 1500 metara nadmorske visine ima preko 80 centimetara snega, a Kopaonik i Stara planina mere oko 80centimetara, dok lokalno ima i do metar snega.

Đurić kaže da je za ovako vreme glavni krivac visinski ciklon.

"Za ovakvo vreme odogvoran je i visinski ciklon nad našim područjem. On će se u ponedeljak pomeriti na istok. Na vreme u Srbiji od ponedeljka do srede i dalje će delovati ciklon, čiji centar će premesteti na istok, a u svom zadnjem delu doneće veoma hladnu vazdušnu masu", napisao je meteorolog.

Maksimalna tempetratura biće u nedelju od 8 do 12°C, u Beogradu od 10 do 15°C, a u utorak i preko 15°C.

U sredu dosta sunčanih intervala i temperature oko 20°C.

Ipak, do kraja aprila, iako će se vreme postepeno stabilizovati, neće u potpunosti, pa se uz dalji porast temperatura očekuje i pojava grmljavinskih nestabillnosti i pljuskova.

"Na prave prolećne temperature moraćemo da sačekamo maj", napisao je Đurić.

Prosečna maksimalna temperatura za sredinu aprila je od 15 do 20°C, što je 10 stepeni niže od proseka.

April beleži i veoma velike temperaturne osilicaje, pa je tako prošle srede Beograd zavejao sneg i tempetratura se spustila na 0°C, a već u ponedeljak je uz sunčano vreme mereno letnjih 26°C.

Hladna vazdušna masa spustila se sve do severa Grčke, pa je maksimalna temperatura bila svega 4°C, uz pojavu snega u planinama, dok je istovremeno vrela vazdušna masa sa severa Afrike donela jugu Grčke i Kritu čak 33°C.

Dakle, skoro 30 stepeni razlike između severa i juga Grčke.

Ovih dana još vrelije je u centralnim predelima Kipra, pa se tako u glavnom gradu, Nikoziji, očekuje i vrelih 35°C.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.