Priveden zbog paljenja Kurana

Izvor: RTS, 31.Okt.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priveden zbog paljenja Kurana

Zbog sumnje da je izazvao versku mržnju i netrpeljivost time što zapalio Kuran, a zatim te slike postavio na Fejsbuk, u Beogradu priveden Predrag Ćosović. Kazna za to krivično delo od jedne do osam godina zatvora. Ćosovića saslušao istražni sudija.

Beogradska policija privela je Predraga Ćosovića koji je na Bajram na svojoj Fejsbuk stranici postavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fotografije na kojima pali islamsku svetu knjigu Kuran, potvrdio je specijalni tužilac za viskotehnološki kriminal Branko Stamenković.

Ćosović "je saslušan u policiji zbog postojanja sumnje da je izvršio izazivanje rasne, verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti", rekao je Stamenković i dodao da je za to krivično delo predviđena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Do slika postavljenih na Fejsbuk profil osumnjičenog, Tužilaštvo za visoko tehnološki kriminal došlo je 29. oktobra, a samo dan kasnije policija ga je privela.

Na fotografijama koje su na Bajram uznemirile muslimane u Srbiji, Ćosović drži Kuran i prinosi mu upaljač. Zbog sumnje da bi mogao da ponovi isto delo tužilaštvo je tražilo da mu se odredi mera pritvora.

Iako je Fejsbuk profil u međuvremenu obrisan, u tužilaštvu kažu da postavljanje fotografija lako mogu da dokažu. Važno je jedino reagovati brzo jer se i podaci na internetu menjaju.

"Smatramo da ćemo u tom slučaju kao i svim drugim gde se izaziva nacionalna, rasna i verska netrpeljivost i mržnja postupati na ovakav način. Ovo delo je pojačano društveno opasno i kao takvo zaslužuje posebnu pažnju kako tužilaštva tako i policije", kaže Stamenković.

Paljenje verske knjige, u ovom slučaju Kurana, smatra se "izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili verskih simbola kao i oštećenje tuđe stvari i spomen obeležja".

Osumnjičeni Ćosović, pored slika sa upaljačem i Kuranom, na internet je postavio i slike na kojima nosi majicu navijača Crvene zvezde "četnici sever".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.