Preminuo poslednji preživeli đak iz Šumarica: Ispalili u njega 11 metaka, MAJKA GA SPASILA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2018, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo poslednji preživeli đak iz Šumarica: Ispalili u njega 11 metaka, MAJKA GA SPASILA (FOTO)

Jedan od retkih đaka koji su preživeli masovna streljanja u Kragujevcu u oktobru 1941. Dragoljub Jovanović preminuo je u 94 godini, objavio je na svom Fejsbuk profilu istoričar Dejan Ristić.

- Imao je svega 17 godina kada je bio streljan. U telu je imao čak 11 rana od metaka. Bio je teško ranjen. Bio je na samrti. Našla ga je majka, skoro na izdisaju. Tajno ga je prenela u njihovu kuću i angažovanjem jednog dobrog lekara negovala i oporavljala u narednim mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << - napisao je Ristić koji je imao priliku da ga upozna.

Prema Ristićevim rečima, Jovanović je inicirao izgradnju Spomen-muzeja "21. oktobar" i bio je njegov prvi direktor, a preminuo je svega dva dana pre godišnjice streljanja.

- Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio o svojoj ličnoj i tragediji svojih drugara. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica - napisao je Ristić i dodao da je "njegovom smrću umrla i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra".

Priču o tome kako je Dragoljub preživeo streljanje i o njegovom životu vam prenosimo o celosti.

Dragoljub se potpuno oporavio i časno poživeo još punih 77 godina. U svojoj zreloj dobi inicirao je izgradnju Spomen-muzeja ,,21. oktobar" i bio je njegov prvi direktor. Preminuo je svega dva dana pre godišnjice sopstvenog streljanja.

Čika Dragoljub je do svog poslednjeg dana ostao dostojanstvena i časna starina, jedna od retkih preživelih žrtava jednog od najstrašnijih zločina.

Sa urođenom plemenitošću decenijama je svedočio svoju ličnu, kao i tragediju svojih drugara.

I danas ga pamtim onakvog kakav je bio tokom naših susreta - stamen, sede kose i brkova, plemenit, blag i pažljiv, dostojanstven, bez i najmanje mržnje prema zločincima. Časno je u sebi nosio tragediju Šumarica. Tokom tih susreta učio me je šta znači biti čovek, plemenit i brižan, jak i nesebičan.

Znam da je čika Dragoljub sada ponovo sa svojim školskim drugarima koji su u Kragujevcu i okolini stradali 19, 20. i 21. oktobra 1941. godine. Znam da su sada konačno svi zajedno i da skupa hodaju stazama svog tako tragičnog i naglo prekinutog detinjstva.

Njegovom smrću umrla je i poslednja žrtva tog strašnog i krvavog kragujevačkog oktobra.

Pratite nas i na instagramu.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.