Preminuo čuveni kantautor

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 15:07

Preminuo čuveni kantautor

Cenjeni kanadski kantautor Gordon Lajtfut, najpoznatiji po folk-pop hitovima "If You Could Read My Mind" i "The Wreck of the Edmund Fitzgerald", umro je u ponedjeljak u 85. godini u bolnici u Torontu, objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Kanadski mediji CTV i CBC citirali su PR porodice Viktoriju Lord, koja je potvrdila njegovu smrt. Uzrok nije odmah bio poznat.

Lajtfut, koji je bio slavan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po setnim tekstovima i kompozicijama, osvojio je 17 nagrada Juno, što je kanadski ekvivalent Gramiju, za koji je bio nominovan pet puta.

Vrhunac slave dostigao je 70-ih sa pesmama objavljenim na albumima Sundown, Summertime Dream i Dream Street Rose, gde je sa folk gitare prešao na rok i pop zvuk.

Odradio brojne dugačke turneje

Brojne verne pratioce u Kanadi i SAD-u osvajao je putem čestih i dugačkih turneja.

Njegov katalog kompozicija prelazi 200 pesama, od kojih su mnoge obradili muzičari kao što su Bob Dilan, Elvis Prisli, Barbra Strejsend i Riči Hejvens. Njegove pesme For Lovin' Me i Early Morning Rain proslavio je folk trio Peter, Paul & Mari.

Lajtfut se uključio u pokret folk muzike sredinom 60-ih sa pesmama kao što su Canadian Railroad Trilogy i Pussywillows, Cat-Tails. Tokom 70-ih počeo je da svira električnu gitaru i napisao pop balade Beautiful and I'm ​​Not Supposed to Care.

Njegove pesme su dominirale top listama

Ep iz 1976. The Wreck of the Edmund Fitzgerald, o smrti 29 mornara u potonuću teretnog broda u jezeru Superior, kombinujući teške tekstove o poslednjim satima njihovog života sa uzvišenom melodijom, jedna je od njegovih najomiljenijih pesama.

Takođe je osvojio top liste sa hitovima kao što su Carefree Highway, balada o raspadu braka If You Could Read My Mind, koja je postala njegov prvi veliki međunarodni hit, i dve pesme, Sundown i Rainy Day People, koje su navodno bile inspirisane njegovom nestabilnom vezom sa prateći vokalom Keti Smit.

Pored pisanja tekstova i muzike, Lajtfut je pevao topliom tenorom stvorenim za balade, iako mu je glas tokom godina oslabio, a bio je poznat po jasnoj vokalnoj artikulaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.