Počuča bi linčovao „Žene u crnom”, „Naši” nude spisak „srbomrzaca”

Izvor: Politika, 28.Mar.2014, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počuča bi linčovao „Žene u crnom”, „Naši” nude spisak „srbomrzaca”

Bivši voditelj na TV „Pink”, angažovan trenutno u MUP-u, pozvao huligane da pretuku učesnike skupa organizacije „Žene u crnom”, a „Naši” na svom sajtu prozvali trideset „srbomrzaca i izdajnika”

Radomir Počuča, bivši voditelj na RTV Pink i odnedavno zaposleni u Protivterorističkoj jedinici (PTJ) MUP-a Srbije u izjavi nadležnima u MUP-u naveo je da mu je žao i da onim što je napisao na privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << fejsbuk-profilu nije nikoga hteo da uvredi, saznaje „Politika”.

Počuča je 25. marta ove godine na svom nalogu ove društvene mreže pozvao na linč nevladine organizacije „Žene u crnom”. On je, uz objavljivanje vesti o tome da će „Žene u crnom” obeležiti 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosmetu napisao: „Mislim da ovo ne bi trebalo da se održi… Gospodo huligani, delije, grobari, radovci, firmaši, umesto da trošite pesnice između sebe, a veliki ste rodoljubi udružite se i…”. U nastavku rečenice,on neprimerenim rečima poziva huligane i navijače da pretuku učesnike najavljenog skupa.

Goran Dragović, komandant PTJ, u izjavi za „Politiku” kaže da najoštrije osuđuje ispad Počuče, da je lično povređen, ali i da cela jedinica sada ispašta zbog njegovih navoda, te da se on, PTJ i MUP od toga potpuno ograđuju. Počuči zbog ovoga, kako navodi, neće biti produžen šestomesečni ugovor o delu na osnovu kojeg je angažovan u PTJ, a koji ističe za 20 dana.

– PTJ je jedinica, koja uvek pomaže prilikom narušavanja javnog reda i mira i bori se protiv svega onoga na šta Počuča poziva. On je bio angažovani radnik na ugovor o delu na šest meseci, zbog čega nema policijska ovlašćenja. Podnećemo predlog za raskid ugovora – kaže Dragović za naš list.

On navodi da Počuča nije bio angažovan kao portparol jedinice, jer on kao komandant nema potrebe za tim.

– Počuča je bio zadužen da vodi određene manifestacije jedinice, kao što su slava i Dan jedinice, da pomaže prilikom poseta studenata Kriminalističko-policijske akademije, kao i građana – objasnio je Dragović.

Počuča se juče nije javljao na mobilni telefon, a sa fejsbuk-naloga je obrisao to što je napisao.

Vanja Vukić, državni sekretar MUP-a Srbije izjavio je juče za Tanjug da MUP i Direkcija policije najoštrije osuđuju istup Počuče.

– Počuča je u međuvremenu dao izjavu pred disciplinskim starešinom, koji će pokrenuti postupak protiv njega – objasnio je Vukić.

On je dodao da će MUP preduzeti sve neophodne mere iz svoje nadležnosti, kako bi se utvrdilo da li ima i drugih elemenata odgovornosti Počuče.

Sa druge strane nevladina organizacija „Žene u crnom” pokrenuće sudski postupak protiv Radomira Počuče. Staša Zajović, koordinatorka ove organizacije rekla jeda će„Žene u crnom” pokrenuti više akcija, kako bi ovakve pretnje i pozivi na linč bili sankcionisani.

U toku jučerašnjeg dana udruženje građana SNP „Naši” objavilo je na svom sajtu spisak 30 javnih ličnosti Srbije, koje su optužili da su „srbomrsci i izdajnici”, a među njima su se našli i glumci Mirjana Karanović i Nikola Đuričko, režiser Goran Marković, književnik Svetislav Basara...

Sinoć su se oglasile mnoge nevladine organizacije, stranke i intelektualci koji su osudili postupak „Naših” i pozvali državne organe da hitno i oštro reaguju.

------------------------------------------------

Stati na put pretnjama

Nevena Petrušić,poverenica za zaštitu ravnopravnosti i organizacije civilnog društva najoštrije su osudili objavljivanje spiska sa imenima ljudi koje je organizacija SNP „Naši” označila kao „srbomrsce”, kao i pozive na linč „Žena u crnom” koji su objavljeni na fejsbuk-stranici Radomira Počuče. Poverenica je zatražila hitnu reakciju nadležnih organa.

-----------------------------

Matić: Pravosudni sistem ostaje nem

Veran Matić juče je ocenio da organizacija „Naši” nastavlja da se ruga pravdi i otvoreno poručuje državnim organima da su protiv njih nemoćni.

Posebno je razočaravajuće da pravosudni sistem ostaje nem na ovakve otvorene pozive na linč, pa odgovorni nisu procesuirani ni posle dve godine od prve pojave „spiskova”. Zbog sličnih prestupa podneli smo krivičnu prijavu protiv ove organizacije. Jednom smo već dopunjavali tu krivičnu prijavu a to ćemo uraditi i sada posle ovog najnovijeg spiska.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 28.03.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Počuča i "Naši" - jednoglasna osuda

Izvor: RTS, 28.Mar.2014

Civilni sektor jednoglasno osuđuje poziv pripadnika policije Radomira Počuče na linč "Žena u crnom", kao i spisak nepodobnih SNP "Naši". Policija se ograđuje Počučine izjave...Na Fejsbuk profilu portparola protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča osvanuo je poziv na linč "Žena...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.