Plaćaju 550 miliona zbog kršenja privatnosti: To je u najboljem interesu akcionara

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćaju 550 miliona zbog kršenja privatnosti: "To je u najboljem interesu akcionara"

Fejsbuk je pristao da plati 550 miliona dolara zbog tužbe za korišćenje tehnologije prepoznavanja lica u Ilinoisu.

U izveštaju Njujork tajmsa navedeno je da je Fejsbuk prekršio zakon o biometrijskoj privatnosti države Ilinois prikupljajući podatke miliona korisnika bez njihovog pristanka za proizvod kompanije koji obeležava fotografije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Iako su negirali krivicu, pristali su da plate 550 miliona "jer je u najboljem interesu zajednice i akcionara da se ovo pitanje završi".

Tužbu protiv Fejsbuka podneli su 2015. godine korisnici države Ilinois. Okružni sudija iz San Franciska je 2018. godine presudio protiv Fejsbuka, a kompanija je izgubila žalbu prošle godine.

U poslednjem kvartalu 2019. godine Fejsbuk je zaradio 21 milijardu dolara, tako da će ova kazna koju su platili biti samo mali deo od njihove zarade.

U 2010. godini društvena mreža je uvela Tag Suggestions, funkciju koja je koristila prepoznavanje lica da bi vas označila na fotografiji prijatelja.

Tek u 2018. godini napravio je stranicu koja je omogućila korisnicima da onemoguće tu funkciju. Prošle godine je ova funkcija automatski isključena za sve korisnike, piše portal The Next Web.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Facebook mora platiti 550 miliona $ zbog tehnologije prepoznavanja lica

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2020

Kompanija Facebook je potvrdila da će isplatiti 550 miliona dolara u nagodbi koja je rezultat tužbe zbog korištenja tehnologije prepoznavanja lica

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.