Pištolj na školskom času

Izvor: Politika, 01.Maj.2014, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pištolj na školskom času

Nova fejsbuk-stranica na kojoj se objavljuju šokantne fotografije iz škola

Da škola i porodica gube bitku sa fejsbuk-generacijom čiji se život odigrava pred očima javnosti na društvenim mrežama i koji su okrenuti novcu i zabavi kao vrhunskim vrednostima u društvu, potvrđuje i najnovija fejsbuk-grupa pod nazivom „Uživo iz balkanskih škola”.

Posle stranice „Najveće drolje osnovnih i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << srednjih škola”, koja je zgrozila čitav region, a u slučaj se umešala i policija, ova nova stranica služi za pokazivanje šokantnih stvari koje đaci izvode u školama, a neke od njih čak i u toku nastave.Stranicu podržava više od 23.000 ljudi, a na njoj fotografije sa časova objavljuju srednjoškolci većinom iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore...

Iako se neke od fotografija mogu okarakterisati kao dečji nestašluk, u većini slučajeva se radi o nasilničkom i destruktivnom ponašanju. Stavljene su tako slike na kojoj je učenik uperio plastični pištolj u glavu profesora koji je u tom trenutku okrenuo glavu ka tabli, požar u učionici, bežanje sa časova kroz prozore, spavanje na času ispod klupe, grupa učenika koja maše mačetama u učionici, đaci koji su skinuli školsku tablu sa zida ili polomili školski sto...

„Kraljevi” i „carevi” su najčešći komentari njihovih vršnjaka na ovim fotografijama, a sasvim je sigurno da će se roditelji ovih „kraljeva” šokirati kada budu videli slike svoje dece koje verovatno zamišljaju kako muku muče nad knjigom u školi. Mnogi ne znaju šta njihova deca rade u školi, ne znaju šta rade posle časova i zašto se kasno vraćaju kući. S druge strane i prosvetni radnici, pritisnuti sopstvenom svakodnevnom borbom da napune korpu u prodavnici sa što tanjim novčanicima, nisu dovoljno motivisani da posebno rade sa đacima ni na času, ni van nastave.

Mladi odrastaju bez pravih autoriteta, bez pravih vrednosti, a rad, odgovornost i moral su odavno reči koje ne postoje u rečniku „sms generacije”, koja umesto „Romea i Julije”, na internetu čita prepričanu verziju „o Žabarima iz Verone čiji su roditelji bili u suprotstavljenim ekipama”...

A prava razmera erozije svih vrednosti i u školi i u porodici i u društvu, mogu se tek naslutiti kada se objave „crni brojevi” maloletničkog kriminala ili rezultati istraživanja u kojima mladi kao svoje idole navode kriminalce i starlete. I da, u tome ih prati i većina medija, koji iste veličaju na naslovnim stranama ili ih pozivaju da gostuju u udarnim televizijskim terminima i emisijama.

Država takođe sedi skrštenih ruku, umesto da promoviše vrednosti i ličnosti iz nauke, obrazovanja, kulture, da mladima osmisli slobodno vreme i pruži im adekvatan prostor za to. Ne treba biti genije, sve je to već zapisano u mnogim dokumentima, o tome već decenijama govore ugledni intelektualci... Ali, ko još želi da čita o Markesu u novinama ili igra košarku u školskom dvorištu pod reflektorima, kada se putem interneta gutaju degutantne scene iz rijalitija.

Nadamo se, dok budete čitali ove redove, da će nadležni organi učiniti barem toliko i zatvoriti ovu stranicu, kao što je urađeno i u slučaju nekih drugih grupa. Nažalost, slična stranica će verovatno ponovo biti otvorena, kao što je to urađeno i sa grupom uvredljivog naziva sa početka teksta. I tako u krug, dok jednom neko, na vrhu, ne kaže – sad je bilo dosta.

Sandra Gucijan

objavljeno: 01.05.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.