Peticija protiv Rupela

Izvor: B92, 04.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija protiv Rupela

Dimitrij Rupel, slika sa Fejsbuka

Ljubljana -- Na Fejsbuku je već oko sedam hiljada članova potpisalo peticiju protiv Dimitrija Rupela, očekujući i referendum za njegovo političko penzionisanje.

Oko sedam hiljada potpisnika ove peticije traži da Rupel bude politički penzionisan, protestujući protiv odluke slovenačkog premijera, Boruta Pahora koji je Rupela imenovao za svog spoljnopolitičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetnika.

Dimitrij Rupel, koji je niz godina bio šef slovenačke diplomatije kao član levičarske stranke, LDS, tik pred pretposlednje parlamentarne izbore, prešao je u stranku desnog centra, SDS koju vodi Janez Janša.

Nakon što je Janša te 2004. godine pobedio na izborima, Rupel je ponovo postao ministar spoljnih poslova.

Na izborima održanim ovog septembra, Janšina stranka je izgubila i vladu je ponovo formirala pobednička, levičarska stranka, Socijalne demokrate, koju vodi premijer, Borut Pahor.

Na tim izborima, Dimitrij Rupel se kandidovao na listi Janšine stranke, ne dobivši ni dovoljno glasova za mesto poslanika u slovenačkom parlamentu.

Na svojoj poslednjoj sednici, stara vlada Janeza Janše predložila je Rupela za ambasadora u Beču, a Austrija je već dala agreman, kada je nedavno predsednik države Danilo Tirk odbio da Rupelu potpiše ukaz o imenovanju na to ambasadorsko mesto.

Kroz nekoliko dana, čak i bez znanja svoje stranke, premijer Borut Pahor imenovao je Rupela za svog spoljnopolitičkog savetnika, izazvavši time lavinu negodovanja u slovenačkoj javnosti, koja je to pokazala i kroz brojne ankete.

Inicijatori akcije na Fejsbuku se odlučno protive toj odluci premijera Boruta Pahora, dodajući da žele da spreče bilo kakve dalje aktivnosti Dimitrija Rupela, smatrajući da je došlo vreme za Rupelovu penziju.

"Želimo da organizujemo širu akciju, kojom bi naterali Dimitrija Rupela da napusti svoju poslednju poziciju.Posle sve štete koju je napravio u poslednjih 20 godina, posle poraznog rezultata na izborima, posle nepoverenja izrečenog od strane predsednika države, mislimo da je vreme da ode u penziju", zapisali su na Fejsbuku inicijatori akcije, dodavši da žele da zaključe "ovaj tamni period, zbog čega dr. Rupel mora da napusti bilo kakav položaj u slovenačkoj diplomatiji".

Inicijatorima je cilj i da bude raspisan referendum, na kome će biti predložen zakon o povlačenju Rupela iz diplomatije.

U tekstu na Fejsbuku, organizatori se posebno obraćaju bivšim jugoslovenskim republikama: "Dodatak za bivše republike: dr. Rupel je bio jedan od vodećih zagovornika politike Buša, zalagao se za krvavi rat protiv terorizma, pomagao širenje NATO i kao takav vrlo negativno uticao na poziciju Slovenije u svetu".

Revoltirana slovenačka javnost je dodatno ljuta i zbog događaja u utorak, kada je premijer Borut Pahor bio na službenom putu, a njegovog savetnika, Dimitrija Rupela su fotografi "uhvatili" kako u radno vreme ide u kupovinu.

Pored toga, Rupel se od svoje kancelarije u zgradi vlade do oko 300 metara udaljene radnje odvezao službenim automobilom, u kome su bili i šofer i član obezbeženja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.