Izvor: B92, 07.Feb.2009, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet godina Fejsbuka

Beograd -- Društvena internet mreža Fejsbuk proslavila je peti rođendan. Stručnjaci smatraju da, osim dobrih, ima i loše strane koje su posebno štetne za mlađe generacije.

Tokom postojanja ova mreža je okupila više od 150 miliona korisnika iz svih delova sveta. Na Fejsbuku možete popiti virtuelnu kafu, poslati nekome piće ili cvet. Možete uraditi bezbroj zanimljivih šaljivih testova poput onoga "Da ste životinja, koja biste bili" ili "Kojoj popularnoj faci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ste najsličniji".

Odeljenje III/3 Desete beogradske gimnazije bilo je najbolje po uspehu u toj školi, međutim nedavno su se požalili razrednoj da iza loših ocena stoji opsednutost Fejsbukom.

"Onda smo očekivali da oni postignu još bolji uspeh, da idu uzlaznom putanjom, ali oni su to stavili kao pretnju. Oni to ne vide kao problem, oni to vole, ali eto", kaže direktorka Desete beogradske gimnazije Snežana Kovačević-Tomić.

U III/3 samo troje od 30 tinejdžera nema svoj profil na mreži.

Teoretičarka medija Milena Dragićević-Šešić kaže da gotovo sve kulturne ustanove imaju svoje profile. Ona smatra da je to dobro, jer korisne informacije dolaze do većeg broja korisnika.

Ona Fejsbuk koristi za razgovore o poslu, uglavnom s kolegama i studentima koji žive u inostranstvu. Ipak, kaže da popularna mreža može biti vrlo štetna.

"Ono što je zabrinjavajuće jeste govor mržnje na Fejsbuku koji stoga što je zavijen u oblandu nečeg savremenog, što je novo, može da ima zavodljivost po sebi i što veliki broj srednjoškolaca može da preuzme", kaže Milena Dragićević-Šešić.

Na mreži postoji i mnogo fan klubova, pa tako svoju simpatiju i na ovaj načim možete pokloniti nekoj glumačkoj, pevačkoj, televizijskoj zvezdi.

Iako Fejsbuk mnogi kritikuju, broj umreženih sve je veći. Sagovornici misle da on nije štetan ukoliko se koristi umereno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.