Padni mrtav za bezbedan Novi Sad

Izvor: RTS, 18.Sep.2013, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Padni mrtav" za bezbedan Novi Sad

U Novom Sadu održana akcija protiv nasilja i kriminala pod nazivom "Padni mrtav". Akcija organizovana preko društvenih mreža.

U centru Novog Sada danas je održana akcija protiv nasilja i kriminala pod nazivom "Padni mrtav", kojom su građani nadležnima poručili da se u ovom gradu više ne osećaju bezbedno.

Građani, koji su se okupili na glavnom gradskom trgu, simbolično su "pali mrtvi" tačno u 17 časova, a akcija je organizovana preko društvenih mreža. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Jedna od učesnica u akciji koja se predstavila kao Sanja rekla je agenciji Beta da je za akciju čula na Fejsbuku, te da je došla da bi skrenula pažnju javnosti da je situacija u Novom Sadu kritična već mesecima unazad, ali da joj se čini da to niko ne shvata ozbiljno.

"Smatram da je bezbednost u Novom Sadu veoma ugrožena. Da ne pominjem mlade ljude koji se obračunavaju mačetama. Ja želim da se osećam bezbedno ovde i mislim da je ovo zapravo bezbedan grad, samo treba ozbiljno poraditi na tom polju", smatra Sanja.

Jedan od mladića koji je učestvovao u akciji rekao je da je došao kako bi poručio svojim vršnjacima srednjoškolcima da "više razmišljaju svojom glavom, ali da poštuju tuđe mišljenje, a da za probleme traže pomoć porodice i prijatelja, jer nasiljem neće doći do rešenja".

Akciji su se pridružili i slučajni prolaznici, među kojima i Vesna koja je rekla da je zastala da podrži akciju kako bi se Novi Sad vratio na ono što je nekada bio - grad sigurnosti.

"Ja sam zdravstveni radnik i stalno sam u kontaktu sa povređenima iz takvih nasilnih akcija. Povrede su brutalne, posledice su trajne. Apelujem i na gradske i sve ostale vlasti da se situacija u gradu po pitanju bezbednosti hitno popravi", dodala je Vesna.

Akciju je podržala i Branislava koja je rekla da je zapanjena što na trgu nema gradonačelnika Novog Sada, te da bi on trebao da podnese ostavku, jer ga "očigledno ne zanimaju problemi građana".

"Strašno je to što su ljudi počeli pravdu da uzimaju u svoje ruke, jer država ne može da ih zaštiti. Naravno da nam treba načelnik policije u Novom Sadu, ali nije to jedino što rešava problem. Suzbijanje kriminala je pitanje političke volje", rekla je Branislava.

Akciji je prisustvovalo oko 100 građana, aktivista, srednjoškolaca, kao i aktivista pojedinih opozicionih političkih stranaka iz Novog Sada, a bilo je primetno i prisustvo policije.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Akcija "Padni mrtav" za bezbednost Novog Sada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Sep.2013

Protiv nasilja čiji su učesnici uglavnom mladi ljudi, organizovan je protest na glavnom trgu Novog Sada. U samom performansu je učestvovalo nekoliko desetina ljudi. Okupljeni građani su poručili da žele da žive u bezbednoj zajednici.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.