PRVI PREMIJER ALBANAC U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Talet Džaferi novi šef tehničke vlade 100 dana pred izbore

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2023, 09:11

PRVI PREMIJER ALBANAC U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Talet Džaferi novi šef tehničke vlade 100 dana pred izbore

Opozicija se protivi odluci.

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Džaferi biće premijer tehničke vlade koja će biti formirana 100 dana pred izbore, odlučila je albanska partija Demokratska unija za integraciju (DUI), članica vladajuće koalicije, pišu Vijesti.

To je na Fejsbuku objavio portparol DUI, šef diplomatije Severne Makedonije Bujar Osmani, navodeći da je Centralno predsedništvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << DUI odlučilo da predsednik Sobranja Talat Džaferi od 28. janura 2024. bude premijer Severne Makedonije.

Parlamentarne političke stranke postigle su 4. decembra dogovor da se prvi krug predsedničkih izbora održi 24. aprila 2024, a drugi krug predsedničkih izbora i parlamentarni izbori 8. maja.

Imenovanje Albanca za tehničkog premijera, 100 dana pre izbora bilo je deo koalicionog sporazuma između bivšeg predsednika SDSM Zorana Zaeva i lidera DUI Alija Ahmetija posle izbora 2020. godine.

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM Dimitar Kovačevski potvrdio je da će poštovati taj dogovor koji je postigao njegov prethodnik o, kako ističu funkcioneri DUI, „prvom premijeru Albancu u Severnoj Makedoniji“.

Imenovanje Džaferija za tehničkog premijera znači da će napustiti čelnu funkciju u parlamentu, na kojoj će ga, prema navodima medija, naslediti kadar SDSM.

Najveća makedonska opoziciona partija VMRO-DPMNE tražila je napuštanje koncepta tehničke vlade za pripremu izbora nazvane „Pržinska vlada“, a njen lider Hristijan Mickoski je otvoreno izjavio da ta stranka želi da spreči izbor Albanca za tehničkog premijera Severne Makedonije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.