PRESTANITE DA TRUJETE MOZAK NARODU Američki političar zatražio veću cenzuru na Fejsbuku i Tviteru

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 18:56

"PRESTANITE DA TRUJETE MOZAK NARODU" Američki političar zatražio veću cenzuru na Fejsbuku i Tviteru

Demokrate u američkom Kongresu pozvale su popularne društvene mreže da uklone sve algoritme i preporuke koje podstiču ekstremizam

i podrivaju "objektivnu stvarnost".

Poslanici Ana Ešu i Tom Malinovski poslali su pisma izvršnom direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu i izvršnom direktoru Tvitera Džeku Dorsiju u kojima zahtevaju te promene.

Slična pisma poslata su i izvršnim direktorima Gugla i Jutjuba.

- Godinama su kompanije u čijem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su vlasništvu društvene mreže dozvoljavale da se štetne dezinformacije šire putem njihovih platformi i truju umove američkog naroda - objavila je Epu na Tviteru.

For years social media companies have allowed harmful disinformation to spread through their platforms, polluting the minds of the American people.

Online disinformation is not just about removing bad content. I see it as largely a product design issue. (1/2)

— Rep. Anna G. Eshoo (@RepAnnaEshoo) January 21, 2021

Političari tvrde da društvene mreže dopuštaju sadržaj koji pojačava postojeće političke pristranosti, posebno onih ukorenjenih u besu i strahu. Dodaju i da algoritmi koje koriste ove kompanije podrivaju zajednički doživljaj objektivne stvarnosti i olakšavaju veze između ekstremističkih korisnika, što dovodi do nasilja u stvarnom životu, poput nereda u američkom Kongresu, 6. januara.

Tviter je pozvan da odmah izvrši trajne promene kako bi ograničio širenje dezinformacija i drugih oblika štetnog sadržaja. Od Fejsbuka i Jutjuba je zatraženo da usavrše svoje sisteme preporuka kako ne bi promovisali opasne teorije zavere među korisnicima.

Demokrate i mnogi drugu su u medijima optužili bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da je podstakao svoje pristalice da upadnu u Kongres u nadi da će poništiti rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

Vodeće društvene mreže, uključujući Fejsbuk i Tviter, odmah su zabranile naloge Trampa i pojedinih njegovih pristalica.

Novu društvenu mrežu Parler, koju mnogi opisuju kao alternativu Tviteru a koja je popularna među konzervativcima, Epl, Gugl i Amazon dovele su do ćorsokaka odbijajući da nastave sa uslugama hostinga i sklanjajući aplikaciju sa svojih "prodavnica".

Trampovi kritičari insistirali su da je takvo ograničavanje neophodno kako bi se sprečilo nasilje i širenje laži, dok su konzervativci takvu politiku velikih kompanija nazvali orvelovskom i tvrdili da predstavlja političku cenzuru.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.