Ove nedelje u IT svetu

Izvor: B92, 06.Nov.2011, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove nedelje u IT svetu

Pored drugih stvari koje su obeležile ovu nedelju, jedna je aktuelnija - preživeo je Facebook.

Nekoliko meseci unazad, od kad su se po prvi put pojavile pretnje grupe Anonymous da će Facebook biti uništen 5. novembra, a zbog načina na koji se ophodi prema podacima korisnika, sporadično su se mogle čuti nove pretnje ili opovrgavanje istih.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Čak se u komentarima na ovom odeljku sajta, a na vest o ovoj društvenoj mreži, moglo povremeno pročitati "Remember, remember the 5th of November". Nekoliko dana pre "sudbonosne subote", krenule su spekulacije o tome hoće li napada biti i da li će, ukoliko Anonymous stvarno stoji iza njih, Facebook uspeti da se odbrani, ali je Zakerbergov projekat juče funkcionisao bez ikakvih vidljivih problema.

Osim ove aktuelnosti, tokom ove nedelje najavljeno je ili predstavljeno nekoliko tableta. Iz Motorole su stigla čak dva nova Xooma, Asus je najavio Transformer Prime, HP je izbacio Slate 2, tablet na Windowsu 7, Amazon prema nepotvrđenim informacijama radi na novom tabletu, iako Kindle Fire još nije u prodaji, a za deset dana stiže i Nook tablet, kompanije Barnes & Noble.

Saznali smo i zašto je Microsoft odustao od svog tableta, Courier, prošle godine.

Da li će se ovi uređaji pokazati dobrim i obezbediti svojim proizvođačima veći udeo na tržištu, teško je predvideti, ali je sigurno da su poslovne odluke koje je u prošlosti donosio HTC i uređaji koje je izbacivale na tržište bili dovoljno dobri da ovu kompaniju postave na mesto najvećeg proizvođača smartfona što se američkog tržišta tiče.

Ova kompanija je u trećem kvartalu ove godine u Americi prodala više smartfona nego Samsung i Apple.

Na polju mobilnih browsera, Android browser je potisnuo Operu ove nedelje, a dobra poslovna odluka za kompaniju Rovio svakako je bio Angry Birds, igra koja je zabeležila rekordnih 500 miliona preuzimanja.

Korisnici iOS 5 uređaja žalili su se na prekratko trajanje baterije, a krajem nedelje stiglo je obaveštenje iz Applea da će problem biti rešen u narednih par nedelja.

Još jedna neprijatnost zadesila je korisnike Apple gedžeta koji su dugo iščekivali novu Gmail iOS aplikaciju, koja je na kratko objavljena, a zatim i povučena zbog uočenih problema.

I zvanično smo saznali ove nedelje da CIA prati društvene mreže, ali i da su Evropi potrebni digitalni ambasadori koji bi širili svest o značaju korišćenja interneta, a Ujedinjeno Kraljevstvo je upravo ove nedelje dobilo svoju ambasadorku.

Na lokalnom planu saznali smo da je do sada preneto preko 20 hiljada brojeva, ali i pitali operatere na koji način se poruka o prenosu može isključiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.