Izvor: Nezavisne Novine, 21.Mar.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnivač WhatsAppa: Obrišite Facebook

Saosnivač WhatsAppa Brijan Akton na Twitteru je objavio jednostavan status: "Vrijeme je. Obrišite Facebook".

Facebook ovih dana trese velika kriza. Vrijednost najpoznatije svjetske društvene mreže pala je za 37 milijardi dolara, a njezin vlasnik Mark Zakerberg izgubio je šest milijardi dolara. Usprkos velikom padu, Fejs je ostao jedna od najvrjednijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << svjetskih kompanija s vrijednošću od 500 milijardi dolara, ali problemima se ne nazire kraj.

Facebook je u februaru 2014. kupio WhatsApp za 19 milijardi dolara i time nastavio sa svojim monopolom na tržištu. WhatsApp je danas najraširenija svjetska mobilna aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa s 1,5 milijardi korisnika.

Akton je napustio WhatsApp u septembru prošle godine i osnovao neprofitnu organizaciju Signal Foundation, čiji je cilj razviti tehnologiju koja štiti slobodno izražavanje i omogućiti sigurnu globalnu komunikaciju.

It is time. #deletefacebook

Osim Aktona, Facebook je prozvao i Zakerbergov bivši mentor Rodžer Meknami. On je izjavio da je Fejs suočen s krizom povjerenja javnosti koja bi mogla uništiti kompanije. Brisanje Facebook profila možda nije opcija za svakoga, no oni koji se žele odvojiti od te platforme moraće izbrisati aplikacije koje su u vlasništvu Facebooka, WhatsApp i Instagram.

Facebookov pad dionica posljedica je skandala vezanog uz američke predsjedničke izbore 2016. godine. Naime, otkriveno je kako je Cambridge Analytica (CA), kompanija specijalizirana za stratešku komunikaciju, prikupila podatke o 50 miliona korisnika Facebooka bez njihova dopuštenja kako bi ih koristila za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i uticaj na glasanje birača.

Ti su podaci prikupljeni putem aplikacije za psihološko testiranje koju je preuzelo 270.000 korisnika društvene mreže, a razvio ju je ruski psiholog Aleksandr Kogan koji ih je potom neopravdano ustupio CA-u.

Iz Facebooka su istakli da je aplikacija mogla imati pristup i podacima "prijatelja" korisnika koji su preuzeli aplikaciju i potvrdili da su zatvorili račun kompanije i angažovali stručnjake za digitalnu reviziju kako bi se razjasnila afera.

(index.hr)
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.