Orban: Treba nam nova evropska desnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2021, 18:29

Orban: Treba nam nova evropska desnica

Mađarski premijer Viktor Orban pozvao je danas na stvaranje novog saveza desničarskih evropskih stranaka, nakon što je njegov Fides izašao iz Evropske narodne partije (EPP), najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu.

"Sada je zadatak da izgradimo krilo evropske demokratske desnice bez EPP", napisao je Orban na svom Fejsbuk nalogu i dodao da je "EPP konačno postala dodatak evropskoj levici", prenela je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Hina.

Spor između vođstva EPP i Fidesa traje već godinama zbog neslaganja u čitavom nizu pitanja.

Orbanova politika, uključujući mere protiv azilanata i zakona usmerenih protiv nevladinih organizacija, suprotstavljale su ga s kolegama iz EPP, kao i sa Evropskom komisijom u Briselu.

Orban je, s drge strane, njih optuživao da su se previše udaljili od svojih konzervativnih vrednosti, piše agencija DPA.

Članstvo Fidesa u najvećoj evropskoj političkoj grupaciji suspendovano je 2019, a 12 poslanika te stranke u sredu je napustilo najveću poslaničku grupaciju u Evropskom parlamentu.

Prema rečima Orbana, novo krilo evropske desnice biće dom "za sve evropske građane koji ne žele migrante, multikulturalizam, koji ne zavise od LGBT manije, već štite hršćanske vrednosti i poštuju nacionalni suverenitet".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Orban razgovarao sa Salvinijem o novoj grupi u Evropskom parlamentu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Mar.2021, 10:38

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da njegova stranka Fides (Fidesz) nakon izlaza iz Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu pregovara sa konzervativnim političkim snagama, uključujući krajnje desničarsku Ligu Matea (Matteo) Salvinija iz Italije, prenosi Rojters. Orbanov Fides...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.